Vánoční štóla

22.12.2012 20:30

Kdo má rád bohatě pocukrovanou a v ústech se rozplývající vánoční štólu, ten by ji měl nejpozději v těchto dnech strčit do trouby. Já recepty na dobrou štólu už nikde nehledám, protože během doby jsem si jeden upravila k dokonalosti, které mé jazyk rozumí :-) Budu ráda, když si i s vaším mlsným jazykem sedne do noty.

Připravte si na vánoční svátky, vynikající bude i na silvestra!

 

VÁNOČNÍ ŠTÓLA:

(z této dávky se upečou 2 velké kusy)


• 1 kg hladké mouky
• 2 kostky droždí (tj. 2 x 42g)
• 100 g cukru krupice
• 10 g soli
• 2 vejce
• 125 ml mléka
• 2 kostky másla (1 a ½ kostky do těsta, ½ kostky rozehřejeme na potření upečených štól)
• 200 g rozinek (nejlepší jsou zlaté velké rozinky - doporučuji předem namočit do rumu)
• 100 g kandované citrónové a pomerančové kůry
• 200 g mandlí (nasekané nebo použijte mandlové lupínky)
• moučkový cukr
• papír na pečení
• alobal na zabalení pro dobré uskladnění

 

Vánoční štóla - 9
 



V tomto případě si připravte všechny suroviny do kuchyně, aby získaly tu správnou pokojovou teplotu. Začneme nezbytným kváskem. Ohřejeme mléko tak, aby bylo jen lehce vlažné. Do mléka přidáme 50 g hladké mouky (odebereme z předepsaného 1 kg, který máme na samotné pečení) a 10 g cukru.

 

 

 

Do této směsi nadrobíme droždí, zamícháme, aby se pěkně rozpustilo a na teplém místě necháme vykynout. Kdo má doma podlahové vytápění, posadí mísu s kváskem někam na teplé místečko na podlaze. Kvásku dopřejeme trochu klidu a necháme ho vykynout.


Zbytek mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr a špetku soli, dobře promícháme. Do mouky vymáčkneme důlek a rozklepneme do něj 2 vejce. Máslo rozkrájíme na tenké plátky (použijeme 1 celou kostku a ½) a do tohoto máslového základu přidáme vykynutý kvásek. Těsto zpracujeme nejlépe v robotu, ale kdo má dost sil, zvládne se to snadno i ručně. Je to trošku posilovna, ale jde to! Z těsta uhněteme kouli, poprášíme ji hladkou moukou a v míse zakryté utěrkou necháme zase pěkně na teplém místě kynout.

 

Vánoční štóla - 5
 


Těžké máslové těsto nám celý objem neznásobí, ale má tendenci se o kus zvětšit. Většinou se stane, že na povrchu praskne a trochu se nafoukne. Je to přeci jenom těsto s dostatkem másla, tak nečekejte, že těsto uteče z mísy. Necháme kynout 2 hodiny.


Do vykynutého těsta přidáme rozinky, mandle, kandovanou citrusovou kůru. Těsto znovu dobře zpracujeme a nyní ho rozdělíme na dva oválné bochánky, ze kterých později upečeme 2 štóly. Bochánky necháme ještě pod utěrkou na pracovní desce trochu vykynout, 20 minut stačí. Delší polovinu každého bochánku vyválíme válečkem (řekněme válečkem rozmáčkneme). Vyválenou půlku štóly překlopíme přes nevyválenou polovinu a necháme ještě 30 minut kynout. Tím nám vznikne charakterický tvar štóly, který jistě každý zná. Tvarem štóla připomíná nepletenou vánočku.

 

Vánoční štóla - 6
 


Troubu vyhřejeme na 170 °C a pečeme 30 minut. Po této době teplotu snížíme na 140 °C a dopečeme při mírnější teplotě ještě 15 až 20 minut. Horkou štólu vyndáme a ještě za tepla ji natřeme rozpuštěným máslem. Použijeme na to ½ kostky másla (tj. 125 g) a natřeme důkladně obě štóly ze všech stran.



Máslo se hned vsákne a my můžeme pořádně ocukrovat moučkovým cukrem s přidáním pravé vanilky. Necháme prochladnout a zabalíme důkladně do alobalu, aby se ke štólám nedostal vzduch. V tomto stavu je ukryjeme na chladné místo a zapomeneme na ně až do štědrovečerní snídaně. Toto pečivo má nespornou výhodu, že není suché, je voňavé, vláčné, neodolatelné a vydrží neuvěřitelně dlouho.

Recept sám se zdá být možná trochu komplikovaný, ale je to jen zdání. Nic se na něm nedá zkazit a silné vanilkové aróma v celém domě za vynaložený čas jednoduše stojí. První vánoční pečení je vždy neklamným důkazem, že Vánoce tlučou na dveře. Tak se do toho dejte také, určitě Vám to půjde pěkně od ruky.

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: