VÁNOČKY

22.11.2015 15:40

3/8 l mléka
120 g cukr
4 g droždí
750 g polohrubé mouky
3/4 balíčku prášku do pečiva
špetka soli
180 g másla / nebo půl másla a půl Hery /
3 žloutky
nastrouhaná citr. kůra
hrozinky
mandle

- připravit kvásek – droždí, trochu cukru a mouky, trochu vlažného mléka – vše
zvolna zamíchat a nechat vykynout
- mouku promíchat s práškem do pečiva a solí
- máslo utřít se žloutky a cukrem do pěny, přidat kvásek, citronovou kůru a postupně
zpracovávat vlažné mléko a mouku
- dát vykynout / asi 1,5 hod. /, po vykynutí zapracovat hrozinky namočené v rumu a
nasekané mandle. Nechat znova vykynout - asi 1 hodinu.
- uplést dvě vánočky,opět nechat kynout , vykynuté potřít rozšlehaným vejcem
- péci asi 15 minut - 170°C, pak 25 minut - 150°C
Upečené vánočky posypat moučkovým cukrem smíchaný s vanilkovým

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: