Originální medovník

19.11.2009 16:16


 

Na pláty

500 g hladké mouky, 160 g cukr, 70 g hery, 10 lžic mléka nebo sl. smetany, 2 vejce,

3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody,

Krém:

250g másla, 5dl mléka, 150g moučk.cukru, 2 žloutky, 1,5 sáčku vanilkového pudinku,

2 lžíce silné černé kávy (jakákoli instantní), namleté ořechy na posypání,

Postup:
Za stálého míchání v hrnci svaříme mléko nebo smetanu s cukrem , medem , vejci a tukem.
Když směs začne houstnout vmícháme jedlou sodu (směs napění) a odstavíme s ohně. necháme vychladnout.
Mouku nasypeme na vál uděláme v ní důlek a nalijeme do něj prochladlou směs, vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 6 dílů.

Každý díl rozválíme na tenkou kulatou placku,než těsto vykrojíte do tvaru přeneste si ho na papír líp se s tím pracuje... obkrojím si ji podle formy spodního dílu na dorty / průměr 22 cm, nebo talíře.
Odkrojky dávám na plech upect taky pak je drobím a vmíchám spolu se strouhanými ořechy, je to výborná posypka na dort.. jako opravdový medovník...:o))
Pečeme asi 6-7 min. na 180st. Do růžova .

Krém:
pudinkový prášek rozmícháme ve třetině mléka a za stálého míchání ho vlijeme do zbylého vroucího mléka, jakmile zhoustne přikryjeme ho a necháme vychladnout.

Máslo utřeme s žloutky a cukrem do pěny, po troškách přidáme vychladlý pudink, po kapkách černou kávu a umícháme hladký krém, kterým potřeme upečené vychladlé placky.

Na spodní placku dávám ještě marmeládu, ale záleží jen na Vás..
nakonec potřu krémem, tenkou vrstvou i vrchní plát a boky- posypu nadrobené zbytky těsta(odkrojky) smíchané s ořechy. Zabalím do potravin. folie(strečky) a zatížím na 12-24 hod. do lednice...


Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: