Norský borůvkový koláč

25.12.2012 19:47

Ingredience
• 10 vajec
• 300 g zlatého třtinového cukru
• 300 g hladké mouky
• 2 lžičky prášku do pečiva
• 2 lžíce borůvkové marmelády
• 1 litr husté smetany ke šlehání
• 1 sáček vanilkového cukru
• 1 lžíce moučkového cukru
• 100 ml mléka
• 500 g borůvek

Postup


1. Troubu předehřejte na 190 °C a hlubší plech o rozměrech 25 x 30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Všechna vejce a cukr osm až deset minut šlehejte do husté světlé pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak ji opatrně vmíchejte k vajíčkům. Těsto přelijte do plechu a pečte padesát minut, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Vyjmete z trouby, nechte pět minut v plechu a pak vyklopte a nechte zcela zchladnout.

2. Upečený piškot podélně rozkrojte na tři pláty. Borůvkovou marmeládu vidličkou našlehejte se lžící teplé vody a smetanu ušlehejte s oběma cukry dotuha.

3. První plát těsta dejte na servírovací talíř, pokapejte třetinou mléka, potřete třetinou marmelády, potřete částí šlehačky a posypejte třetinou borůvek. Přiklopte druhým plátem. Ten opět pokapejte mlékem, potřete marmeládou, šlehačkou a zasypejte druhou třetinou borůvek. Přiklopte třetím plátem, pokapejte zbylým mlékem, potřete zbytkem marmelády a vršek i boky koláče potřete zbylou šlehačkou. Posypejte zbylými borůvkami a dejte na dvě hodiny do lednice.

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: