Moravské vdolky

25.12.2012 19:51

INGREDIENCE:

Na náplň

1 balení tvarohu
1 ks vejce
hrst rozinek
povidla
100 g másla
100 g moučkového cukru
100 g mouky
1 ks rozšlehaného žloutku

Na těsto

190 g hladké mouky
70 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
1/3 kostky droždí
35 g másla - nebo Hery
115 ml mléka
2 ks žloutků
--------------------
DOBA PŘÍPRAVY: 125 minut
--------------------
POČET PORCÍ: 20
--------------------
ORIENTAČNÍ CENA: 32,- Kč
--------------------
POSTUP PŘÍPRAVY:

1.
Mléko ohřejte na příjemnou teplotu, nesmí pálit, zamíchejte do něj lžičku cukru a lžičku mouky, přidejte kvasnice a zamíchejte. Nechte kvásek na teplém místě vykynout.

2.
Do zadělávací mísy smíchejte polovinu množství mouky, špetku soli, všechen cukr, přidejte žloutky. Máslo rozpusťte. Přidejte vykynutý kvásek a máslo, zamíchejte a postupně přimíchávejte zbylou mouku. Každá mouka saje jinak, proto přidávejte postupně, dokud nemáte jemné měkké těsto. Těsto pořádně vymíchejte, měly by se na něm dělat bublinky. Dejte je bokem přikryté do teplého místa vykynout. Vykynuté těsto ještě jednou promíchejte a znovu dejte vykynout.

3.
Do misky dejte máslo s cukrem a moukou a udělejte drobenku, smíchejte prsty, dokud nevznikne sypká hmota s kousky.

4.
Tvaroh smíchejte s vejcem, rozinkami a rumem. Z vykynutého těsta vykrojte malý bochánek, asi na lžíci, udělejte placku a doprostřed dejte lžičku tvarohu. Zabalte do těsta a na plechu rozplácněte a potřete povidly. Posypte drobenkou.

5.
Okraje vdolku potřete žloutkem. Moravské vdolky pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut do zlatova.

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: