MEDOVNÍK SE SÁDLEM

19.11.2009 16:15


Těsto:
1/2 kg hladké mouky, 10 dkg cukru moučka, 6 dkg sádla /musí být, jinak to není ono/
2 vejce, 1 lžíce jedlé sody, 4 lžíce medu, 4 lžíce mléka

Krém:
1/2 l mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 10 dkg cukru moučka,
20 dkg másla

Na dokončení:
rum, lžíce kakaa, mleté ořechy, cukr moučka

Postup:

Těsto:
Z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, jedlé sody, medu a mléka vyrobíme těsto. Z tohoto těsta vyválíme tenké placky, ze kterých vykrájíme 6 až 8 kol o průměru cca 23 – 26 cm /vykrajujeme pomocí talíře, nebo dortové formy/ Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C.

Ze zbylého těsta upečeme placku /už nemusí být vykrojená/, kterou po vychladnutí rozdrobíme do mísy – je na vrch medovníku.

Krém:
Mléko, polohrubou mouku, vanilkový cukr, žloutky rozmícháme a za stálého míchání svaříme na hustou kaši, poté dáme vychladit. Vychladlou hmotu vyšleháme s cukrem a máslem.

Nakonec každou placku potřeme rumem a krémem a postupně vrstvíme na sebe. Poslední placku potřeme krémem a posypeme rozdrobenou plackou, kterou jsme smíchaly s kakaem, cukrem a namletými ořechy.

Celý dort pak zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne odležet.

 

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: