Makové bábovky

07.06.2009 13:16

vyobrazeníMAKOVÁ BÁBOVKA
doba přípravy je cca 30 minut

Ingredience:
1hrnek / 1/4 litru / umletého máku,
1 a 1/2 hrnku polohr. mouky,
1/2 hrnku oleje,
1 hrnek vlažného mléka,
1 hrnek cukru krupice,
2 celá vejce,
1 vanilk. cukr,
1 prášek do pečiva

Příprava:
Všechny přísady se smíchají dohromady, těsto vylejeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.

 

Maková bábovka
kategorie: bábovky

Ingredience:
500 g polohrubé mouky,
větší špetka soli,
citronová kůra z poloviny citronu,
100 g cukru,
1 vanilkový cukr,
kostka droždí (42 g),
1/4 l mléka,
1 vejce,
120 g másla

Náplň:
180 g máku,
1/4 l mléka,
120 g cukru,
1 lžíce medu,
1/2 lžičky skořice,
1 žebro čokolády,
citronová kůra,
1 lžička másla

Příprava:
Ve vlažném mléce rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Na teple necháme vzejít kvásek. Mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru a vejce smícháme, vlijeme vzešlý kvásek, promícháme, přidáme rozehřáté máslo a vypracujeme husté hladké těsto, které se nelepí na vařečku.

Přikryjeme ho utěrkou a na teple necháme vykynout. Mezitím si svaříme mletý mák s mlékem, přidáme ostatní přísady a necháme ochladit. Vykynute těsto zformujeme na plát, pokryjeme hustou náplní, svineme, vložíme do vymaštěné formy, ještě chvíli necháme kynout a pak upečeme. Ze stejného těsta můžeme připravit i makový závin nebo makové buchty.

 

 

Makovo-hrušková bábovka
doba přípravy je cca 1 hodinka

Ingredience:
4 vejce,
150 g kompotových hrušek,
1 vanilkový cukr,
200 g moučkového cukru,
100 ml mléka,
150 ml oleje,
200 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
50 g celého máku,
50 g kandovaného ovoce, nejlépe červené barvy,
tuk a hrubá mouka na bábovkovou formu,
moučkový cukr na posypání hotové bábovky,

 

Příprava:
Nejdřív oddělíme žloutky od bílků a kompotované hrušky necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Žloutky vyšleháme s vanilkovým a polovinou moučkového cukru do pěny. Pak přidáme mléko, olej a promícháme. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh a obě hmoty spojíme. Po smíchání vmícháme celý mák, prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, nakrájené hrušky a kandované ovoce.
Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Hotové těsto naplníme do formy a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při 150°C asi 50 minut.Upečenou bábovku necháme ve formě krátce zchladnout a pak ji opatrně vyklopíme- můžeme dát na horní část mokrou, studenou utěrku a tím napomůžeme vyklopení a bábovka tak povolí. Vychladlou bábovku posypeme moučkovým cukrem a můžeme ještě navrch ozdobit kandovaným ovocem pro oko

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: