koňaky

31.03.2012 21:15

 

 

Čokoládový koňak 1

Suroviny:

5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 5 dl mlieka, 2 PL kakaa, 2 balíčky vanilkového cukru, 5 dl rumu.

 

Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom, za stáleho miešania pridáme kakao, mlieko, vanilkový cukor. Vo vodnom kúpeli privedieme do varu. Do vychladnutého pridáme rum, dobre zamiešame a dáme do fliaš.

 

Čokoládový koňak  2

Suroviny a postup:

1 čierne pivo sa uvarí so 100 g  kakaa a 1 kg kryštálového cukru. Do 2 - 7 dl fliaš sa rozleje táto zmes a doleje sa domácou pálenkou (Hruškovica 0,5- 07 l).

 

Karamelový koňak

Suroviny a postup:

1 sladené kondenzované mlieko nechať karamelizovať vo vodnom kúpeli tak, aby bolo zakryté vodou a variť 1 hod. Po vychladnutí sa pridá 2 - 3 dl mlieka a 1/2 l rumu a dobre sa vymieša.

 

Vajcový koňak

Suroviny:

4 žĺtky, 1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, 5 dl obyčajného mlieka, 2,5 dl rumu, pol vrecúška vanilkového cukru.

 

Postup:

Žĺtky, kondenzované mlieko, obyčajné mlieko a vanilkový cukor rozmixujeme a v hrnci s dvojitým dnom alebo nad parou za stáleho miešania uvaríme. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť, potom pridáme rum. Dobre premiešame, nalejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto.

 

Vaječný koňak 1

Suroviny:

5 žĺtkov, 5 PL práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dl mlieka, 0,5 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (Salko), 5 dl rumu.

 

Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme Salko, zriedime prevareným mliekom, ktoré postupne pridávame a za stáleho miešania pridáme rum.

 

Vaječný koňak 2

Suroviny:

4 žĺtky, 25 dag cukru, 1/2 l mlieka,  alebo smotany, 1 vanilkový cukor a 125 g konzumného liehu.

 

Postup:

Žĺtka a cukor sa trú spolu asi 15 minút a potom sa pridá 1/2 l mlieka alebo smotany a nakoniec sa primieša alkohol. Koňak sa nechá určitý čas stáť.

 

Vaječný koňak 3

Suroviny:

1/2 l mlieka, alebo smotany, 20 dag cukru, 1 vanilkový cukor, 8 žĺtkov, 1/8 l liehu.

Alebo:

1 l mlieka, 5 dag čajového masla, 35 dag cukru, 12 žĺtkov, vanilka, a 3/4 l liehu.

 

Postup:

Mlieko, vanilka, cukor, žĺtky vymiešame a varíme vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Po vychladnutí primiešame alkohol.

 

Vaječný koňak 4
Suroviny:
25 dag moučkového cukru, 7 - 9 žloutků (podle velikosti), 1/2 l svařeného zcezeného mléka, 1/2 rumu, vanilinový cukr

Postup:
Cukr a žloutky ušleháme do pěny. Přidáme mléko a dobře rozmícháme. Přidáme rum a také dobře rozmícháme. Nakonec vmícháme vanilinový cukr. Naplníme do uzavíratelných lahví. Uchováváme v chladu.

 

Vaječný koňak 5
Suroviny:
6 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1/4 l svařeného vychladlého mléka, 1/2 l koňaku.

Postup:
Žloutky s cukrem třeme do hladka, pak pomalu vmícháme mléko a koňak. Při přípravě nápoje můžeme využít stolní nebo ruční mixér.

 

Vaječný koňak 6

Suroviny a postup:

5 žltkov vymiešame s 20 dag práš. cukru. 1/2 lit. plnotučného mlieka a 20 dag cukru uvaríme spolu s 1 vanilkou. Keď mlieko vychladne zmiešame spolu so žĺtkami a dáme zovrieť. Vypneme. Vychladne a postup opakujeme ešte 2 x. Keď vychladne, pridáme 3 dl liehu (dávam vodku) a 1 dl rumu. Vydrží aj mesiac. Ak chcete čokoládový, tak stačí pridať za lyžicu dobrého holandského kakaa a nič iné naviac netreba.

 

Vaječný koňak 7

Suroviny:

6 žloutků, 1 vanilkový cukr, 1 slazené kondenzované mléko, 0.5 l rumu
 

Postup:
Utřete do pěny žloutky s vanilkovým cukrem. Po troškách přilévejte kondenzované mléko a šlehejte. Do ušlehané směsi vmíchejte rum nebo slivovici. Nalijte do sklenice a nechejte zhoustnout.

 

Vaječný koňak 8

Suroviny:

10 žloutků, 2 lusky vanilky, 500 g cukru, 1 l brandy

 

Postup:

Žloutky šleháme 10 minut s cukrem a dření z vanilkových lusků, až vznikne hustá pěna. Postupně vmícháme brandy.

 

Vaječný koňak 9
Suroviny:
1/2 l šlehačky, 5 žloutků, 1/4 kg cukru krupice.

Dále potřebujeme:

2 vanilkové cukry a 1/4 l rumu.

Postup:
Šlehačku, žloutky, cukr svařit ve vodní lázni. Vařit tak dlouho, dokud to nebude horké. Pak stáhnout a přidat vanil.cukr, míchat a nechat vychladnout. Do řádně vychlazeného dáme rum.
Je vynikající !

 

Vaječný koňak 10

Suroviny a postup:

15 dag moučkového cukru, 2vanilkové cukry, 5 žloutků utřít do pěny, přidat 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka, půl litru převařené smetany a 3/4 litru rumu, pořádně promíchat a nechat do druhého dne. Přecedit do lahví.

Stačí půllitránek rumu, může se "dolít" lepším, ale ne aromatickým destilátem... Jinak rum je nezbytně nutný, bez něj to není ono... zhoustne vždycky.

 

Vaječný koňak 11

Suroviny:

30 dag cukru s vanilkou, 10 - 11 žloutků, 1/2 l svařené smetany (studené), půl plechovky neslazeného kondenzovaného mléka

 

Postup:

Vše se šlehá 1/2 hodiny, pak se přidá rum a šlehá se 1/4 hodiny. Přecedí se do lahví.

 

Vaječný koňak so smotanou

Suroviny:

5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 12 l šľahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 l rumu.

 

Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom. K horúcej smotane prilejeme žĺtky a zmes šľaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame do vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme.

 

Vaječný koňak Adam

Suroviny:

1 l mléka, ½ kg cukru, 1 slazené kondenzované mléko, 1 neslazené kondenzované mléko, 6 žloutků

 

Postup:

Vše smícháme v hrnci, za stálého míchání přivedeme k varu, chvíli povaříme a necháme vychladnout. Po vychlazení dle chuti dolijeme rum.

 

Vaječný koňak bez vajec

Suroviny:

2 kondenzované sladené mlieka ( Salko) a 1/2 l rumu

 

Postup:

Mlieka varíme v plechovkách 2 hodiny, po vychladnutí obsah vyklopíme do misy a vyšľaháme s rumom – najlepšie  ručne – inak vznikne navrchu množstvo peny.

 

Vaječný koňak liečivý

Suroviny a postup:

6 celých čerstvých, nie starších vajec ako týždeň (najlepšie vyskúšať vodou: ak vypláva, nie je čerstvé) zaliať šťavou z 2 kg vytlačených citrónov tak, aby bola šťava  aspoň 1 cm nad vajcami a nechať stáť asi 10 dní. Každý deň premiešať a potom precediť. Na to pridať 3/4 kg medu alebo cukru a 0,5 l koňaku alebo vodky. Tento koňak sa denne podáva po lyžičke ako liek na choroby pľúc, osteoporézu a iné nedostatky vápnika.

 

Vaječný koňak od mamy

Suroviny:

5 žĺtkov – vajcia musia byť overene čerstvé, 300 g práškového cukru, 625 ml ( 5/8 l ) mlieka, 1 vanilkový cukor, ¼ l liehu (najlepšie čistý, ale môže byť aj vodka), troška rumu

 

Postup:

Žĺtky s cukrom miešame do penista, podľa pôvodného receptu cca 1 hodinu (čím dlhšie ich miešame, tým je koňak lepší). Je lepšie ručné miešanie – ak sa to robí elektrickým prístrojom, vo výslednom produkte vznikne navrchu veľa peny, ktorá sa potom zrazí. Mlieko varíme 10 minút, potom pridáme vanilkový cukor. Do vychladnutého mlieka vmiešame vyšľahanú zmes a alkohol – všetko ručne. Skladujeme v dobre uzatvorenej fľaši a necháme odstáť. Pred podávaním vždy fľašu pretrasieme. Koňak je vynikajúci a  hustý. Podávame ho v širokých pohároch  posypaný hoblinkami čokolády.

 

Vaječný koňak so smotanou

Suroviny:

5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 12 l šľahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 l rumu

 

Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom. K horúcej smotane prilejeme žĺtky a zmes šľaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame do vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme.

 

Vaječný koňak z „Ledovek“

Suroviny:

3 sáčky bonbonů „Ledovky“, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, rum podle chuti

 

Postup:

V troše vody Ledovky rozvaříme, přidáme slazené kondenzované mléko a dobře rozmícháme. Přilijeme rum, společně prohřejeme. Dobře rozmíchaný koňak nalijeme do láhve a necháme vychladit. 

 

 

 

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: