Jahodový likér

31.03.2012 21:47

Jahodový likér  1

Suroviny:

600 g smetany, 2 lžíce cukru, 400 g čerstvých jahod, 1 balíček vanilinového cukru, 125 ml alkoholu 75 %

 

Postup:

Smetanu s cukrem přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 5 minut. Mezitím opatrně opláchneme jahody, osušíme, odstraníme stopky. Jahody rozmělníme spolu s vanilinovým cukrem a vmícháme do smetany. Vaříme dalších 5 minut. Hrnec sejmeme s ohně a jahodovou smetanu necháme vychladnout. Alkohol vmícháme do smetany. Naplníme do láhve, dobře uzavřeme, uchováváme v chladnu. Necháme několik dní odležet.
V chladničce trochu zhoustne. Proto před servírováním postavíme láhev do vlažné vody a zatřeseme.

Jahodový likér  2

Suroviny:

1 litr rozmačkaných jahod, 2 hrnky cukru, 450 ml dobré vodky     

           

Postup:

Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc. (Po dvou týdnech převrátíme a potom každé dva dny). Přecedíme (jahody můžeme použít do koktejlů, bowle, dezertů nebo na zmrzlinu) a necháme ustát, až nám sedne kal. Opatrně přefiltrujeme (husté plátno, kávový filtr) a naplníme do lahví.       

Hrnkem je myšleno 250 ml nebo, chcete-li 225 g pískového cukru. Jahody se jen rozmačkají vidličkou.

Minulý rok jsem dělala podobný likér z malin a byl výborný, myslím, že i tento stojí za vyzkoušení. Jahody se dávájí rozmačkané (1 litr rozmačkaných jahod).

 

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: