Griotka

31.03.2012 21:43

Griotka 1

Suroviny:

1 kg višní, 1/2 l - Rumu, 1/2 l - Vodky (alebo domácej bielej pálenky), 1 l - červeného vína, 1 kg kryštálového cukru, 3 cm celej škorice, 2 plátky citróna
 

Postup:
Všetko dáme spolu do skleneného 4 l pohára, občas premiešame, necháme 4 týždne lúhovať. Potom precedíme do fliaš.
 

Griotka 2

Suroviny a postup:

1 l lihu nebo žitné, 2 kg višní, hrstku hrubě sekaných pecek, 50 g kandované pomerančové kůry, 2 menší kousky skořice, 5 hřebíčků, 500 g cukru moučka, 4 týdny nechat zaležet.

 

Griotka domáca 3
Suroviny a postup:
Do väčšieho pohára nasypeme umyté višne a presypávame ich kryštálovým cukrom - množstvo podľa chuti. Zalejeme jemnou vodkou, pevne uzavrieme a necháme lúhovať do jesene. Potom scedíme, višne zjeme (môžeme namáčať do čokolády) a griotku zriedime 1/2  litrom vodky a prevarenou vychladnutou vodou. Podľa potreby dosladíme a prelejeme do fliaš.

 

Griotka po domácku 1

Suroviny:

1 kg višní, 0,5 l rumu, 500 g krupicového cukru

 

Postup:

Do nádoby (nejlépe třílitrové sklenice) dáme omyté višně, posypeme je cukrem a zalijeme rumem. Přikryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme asi 2 měsíce (dokud se cukr nerozpustí) v chladnu odležet.
Dobře vychlazený nápoj s višněmi podáváme ve vyšší skleničce doplněné delší lžičkou.

                                                                                                                                       

Griotka po domácku 2

Suroviny a postup:

Na půl litru višňové šťávy přidejte půl litru rumu a podle toho, jak chcete mít griotku ostrou,  dolijeme lepší vodkou a přidávám asi 0,4 cl griotkové tresti.         

           

Griotka po domácku 3

Suroviny a postup:                  

Přidávám, hřebíček a kousek celé skořice má to lepší chuť. Pocezené višně můžem používat na poháry a nebo jen tak mlsat, jsou dobrý (rumový)... 

 

Griotka - super
Suroviny do 4 litrového pohára:

1,6 kg vykôstkovaných višní, 600 g cukru, kúsky celej škorice a 5 klinčekov, doplníme rumom, roztlčené kôstky z višní (zaviazané v gáze), jeden nakrájaný zelený orech, trochu červených ríbezlí

 

Postup:
Všetko dobre zamiešame, višne musia byť ponorené. Pohár zaviažeme plátnom, dáme na okno, občas premiešame a po 6 - ich týždňoch precedíme, necháme ešte nejaký čas usadiť a znova stočíme. Oddelí sa jemný kal, ktorý rovnako ako višne sa dá vaužiť pri pečení.
 

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: