griotka

31.03.2012 21:34

Domáca griotka 1

Suroviny:

1 kg vykôstkovaných višní, 1, 5 - 2 l rumu, kryštálový cukor

 

Postup:

Do 3 l dajte vykôstkované višne, zasypte ich kryštálovým cukrom, a zalejte rumom. Nechajte minimálne dva týždne lúhovať - občas premiešajte. Hotovú griotku zlejte. Višne môžete použiť do koláčov, napríklad do stredu orechových, či iných guliek.

 

Domáca višňová griotka
Suroviny na 4 l:

1 – 1,5 kg višní, 1 kg hnedého cukru, 1 – 1,5 l rumu, vodu
 

Postup:
Do 4 l pohára naložíme vrstvu umytých višní, zasypeme ju vrstvou cukru a takto pokračujeme, kým máme suroviny. Višne s cukrom zalejeme rumom, podľa toho, akú silnú chceme griotku mať aj s trochou vody alebo šťavy z višňového kompótu. Pohár prikryjeme a pri izbovej teplote, nie však na priamom slnku, ho necháme aspoň 3 týždne odležať. Višne scedíme, griotku rozdelíme do fliaš a skladujeme v chlade.

 

Domácí griotka 2

Suroviny a postup:

1 kg višní (odpeckované a umyté) dáme do 3 l sklenice a prosypeme 1/2 kg cukru krupice a zalijeme 1/2 l vodky. Přikryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme alespoň 1 měsíc v chladnu odležet (dokud se cukr nerozpustí).

Mezitím občas prostřeseme. Scedíme do lahví a višně použijeme např do pohárů. Dají se uchovat v mrazničce (ale kvůli alkoholu nezmrznou) a na vánoce jsou dobré např. do nepečených kuliček.

 

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: