Bábovky s alkoholem

07.06.2009 13:19

Punčová bábovka
kategorie: bábovky

Ingredience:
Těsto:
3 sklenice mouky-polohrubé (420 g),
1 sklenice mléka,
5 vajec,
125 g měkkého másla,
42 g cerstveho droždí,
1/3 sklenice cukru - mletého,
3 lžíce mletých ořechů,
3 lžíce předem v rumu namočených a posekaných rozinek,
vanilkový cukr,
vanilková esence (nemusí být),
špetka soli

Punč:
vodu podle potřeby (0,5 dl),
1 sklenici cukru krupičkového,
šťáva z poloviny citronu,
30 g rumu (přidat dle vlastní chuti)

Poleva:
1 sklenice cukru krupičkového,
šťáva z poloviny citronu,
vodu podle potřeby (1/3 sklenice)

Příprava:
42 g droždí utřeme s 1 lžici cukru, 2 lžícemi mouky a přilijeme 1 sklenici mírně ohřátého mléka. Kvásek mírně rozšlehané a dáme na teplé místo vykynout. Oddělíme žloutky od bílků. 5 žloutků důkladně ušleháme s 1/3 cukru, a z bílků ušleháme tuhý sníh.

Do ušlehaných žloutků přidáme rozpuštěné máslo, mouku, vanilkový cukr, esenci, ořechy, rozinky a vykynutý kvásek a ušlehaný tuhý sníh z 5 bílků. Těsto třeme tak dlouho až je hladké, lesklé a tvoří se v n2m vzduchové bublinky. Poté ho přendáme do bábovkove formy vymazané tukem (mělo by sahat do poloviny) a pečeme 50 až 55 minut při teplotě 190°C.


Uděláme punč:
Cukr vysypeme do vody a uvaříme, následně ochladíme,vmícháme citronovou šťávu a rum. Do bábovky upečené dozlatova uděláme otvory (pletací jehlou), do kterých následně nalijeme punč.


Připravíme polevu:
Z cukru a vody uvaříme sirup, přidáme citronovou šťávu, necháme vychladnout a dost dlouho šleháme. Když nám poleva začne bělat, tak ji nalijeme na upečenou bábovku.

Bábovku je nejlepší pokropit punčem, a polevou až další den.

 

 

 

 

 

 

 

 

vyobrazeníRumová bábovka
kategorie: bábovky

Ingredience:
180 g másla
200 g krystalového cukru
5 vajec
250 g hrubé mouky
80 g maizeny
1 prášek do pečiva
5 cl rumu
1/2 citrónu
1/2 pomeranče
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Příprava:
Z pomeranče a citrónu si ostrouháme kůru, kterou budeme potřebovat do těsta.
Troubu rozehřejeme na 190°C.
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce, prosátou mouku s maizenou a kypřícím práškem a zlehka promícháme. Nakonec vmícháme rum, kůru z pomeranče a citrónu a po dvou polévkových lžících citrónové a pomerančové šťávy.
Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 60 minut. Upečení otestujeme špejlí.

Vychladlé pocukrujeme moučkovým cukrem.

vyobrazeníRumová bábovka s kokosem
doba přípravy je cca 60 minut

Ingredience:
300 gramů polohrubé mouky, 300 gramů cukru, 250 gramů másla(rostlinného tuku), 5 vajec, 4 lžíce kokosu, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 lžičky hořkého kakaa, cca 1 dcl rumu, podle potřeby(1 - 1,5 dcl) mléka

Příprava:
Máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky rozmixujeme dohladka. Přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao rozmíchané v rumu, kokos, mléko a vše promícháme. Nakonec vmícháme sníh, těsto je dost husté tak není potřeba aby byl příliš pevný. Pečeme na 170 - 180 stupňů zhruba 45 minut. Těsto se často zdá být "zdrclé", ale bábovka se vždy podaří a je výborná.

 

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: