velikonoční sladké pečení

VELIKONOČNÍ VĚNEC

  Ingredience: 250 ml mléka, 30 g droždí, 100 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíce rozinek, 110 g másla, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžíce strouhané citrónové kůry, mouka na vál, 1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání Postup: Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj...

VĚNEČKY S VAJÍČKY

  Ingredience: 50 g mandlí, 50 g rozinek, asi 1/2 l mléka, 1 balíček droždí (42 g), 180 g pískového cukru, 1 kg polohrubé mouky, sůl, 3 žloutky, 180 g másla nebo rostlinného tuku, tuk na vymazání plechu, rozšlehané vejce na potření. Příprava: Mandle přelijeme horkou vodou, sloupneme...

KYNUTÉ POMLÁZKY

  Ingredience: 1 kg polohrubé mouky, 150 g rostlinného másla, 30 g droždí, 1/4 l mléka, 3 žloutky, 120 g práškového cukru, 1/2 KL soli, 1 KL strouhané citrónové kůry, tuk na vymazání plechu, vejce na potření. Příprava: Z vejce, 2 lžic mléka, lžíce cukru a lžíce mouky uděláme kvásek....

HRNEČKOVÝ MAZANEC

  Ingredience: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 KL hladké mouky, cca 1/2 hrnku mléka, 5 PL pískového cukru, 1/3 kostky másla, 3/4 kostky droždí, 1 žloutek, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 3 PL dobře omytých a okapaných rozinek, 4 PL oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí, 1 KL...

ŠVÁBSKÉ FIGURKY

  Ingredience: 500 g moučkového cukru, 4 vejce, kůra z 1 citronu, 500 g hladké mouky, máslo, mouka a anýz na plech. Příprava: Na přípravu figurek je potřeba být vlastníkem speciálních dřevěných formiček. Plech vymažeme máslem, poprášíme moukou a posypeme anýzem. Vejce s cukrem utřeme...

JIDÁŠE S MEDEM

    500 g mouky hladké nebo výběrové, 20-30 g droždí, 30-50 g krupicového cukru, 1 žloutek, 50 g másla, 250-300 ml mléka, sůl, citrónová kůra, vanilkový cukr, 1 vejce na potření, med. Příprava: Do hrnku rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika...

VELIKONOČNÍ BOCHÁNEK

  Ingredience: 1 1/2 kg polohrubé mouky, sůl, 300 g másla nebo rostlinného tuku, 300 g moučkového cukru, 6 žloutků, cca 1/2 l mléka, 90 g droždí, na špičku nože muškátového oříšku, citrónová kůra, 1 balíček vanilkového cukru, 60 g vlašských ořechů nebo mandlí, 100 g hrozinek, vejce na...

KRAKONOŠŮV MAZANEC

  Ingredience: 400 g polohrubé mouky, trochu soli, 80 g moučkového cukru, citrónová kůra, 3 žloutky, 100 g rozpuštěného másla, 50 g loupaných mandlí, 80 g rozinek, 100 ml mléka; Na kvásek: 200 ml mléka, 30 g droždí, 1 PL cukru, 60 g polohrubé mouky. Příprava: Z mléka, rozdrobeného...

VOŇAVÝ MAZANEC

  Ingredience: 1100-1300 g hladké mouky, špetka soli, 1/2 l vody, 2 PL sušeného mléka, 6 PL cukru, 70 g droždí, 3 balíčky vanilkového cukru, 3 KL citrónové šťávy, 2 KL strouhané citrónové kůry, 120 g rozpuštěného rostlin. tuku nebo másla, 4 žloutky, 2 hrsti rozinek, vejce na...

SMETANOVÝ BOCHÁNEK

  Ingredience: 1 kg polohrubé mouky, 60 g droždí, 180 g pískového cukru, 2 dl sladké smetany, 250 g másla nebo rostlinného tuku, 3 žloutky, mléko podle potřeby, sůl,80 g mandlí,100 g rozinek, tuk na vymazání plechu, vejce na...
***