Zahraniční cukroví

Kifli

Tvarem nás toto maďarské cukroví určitě nepřekvapí, rohlíčky ve všech možných variantách pečeme taky. Ale ne z těsta s jedlými kaštany. Vyzkoušejte! Na asi 80 kousků potřebujeme:180 g změklého tuku nebo másla, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 150 g kaštanového pyré nebo vařených mletých...

Chrusciki

Tito smažení motýlci pocházejí z Polska, kde se cukroví také říká „andělská křídla“. Lepší je ho připravovat až krátce před podáváním, aby bylo čerstvé a pěkně křupalo. Na asi 50 kousků potřebujeme:10 g rozpuštěného chladného másla, 
1 vejce, 2 žloutky, 1–2 lžíce pískového cukru, ½ sáčku...

Brabantische Knöpfe

Než se pustíte do pečení tradičních českých druhů, vyzkoušejte něco ze zahraničí. Toto cukroví, v českém překladu „brabantské knoflíky“, pochází z Německa. Na asi 40 spojených kousků potřebujeme:180 g hladké mouky, ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, 75 g moučkového cukru, špetku mleté...

Polvorón

Tyto tradiční španělské máslové sušenky se pečou převážně v Andalusii, a to nejen o Vánocích, ale celý rok. Při jejich zdobení a dochucování se fantazii meze nekladou. Na asi 60 kousků potřebujeme:80 g másla, 80 g tuku, 1 žloutek, 100 g moučkového cukru, ½ lžičky mandlového extraktu, 1...

Melomakarono

Toto cukroví pochází z Řecka a neobvyklé je zejména využitím olivového oleje – jeho ctitelé, stejně jako milovníci medu si rozhodně přijdou na své. Na asi 50 hvězdiček potřebujeme:350 g hladké mouky, ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, ¼ lžičky jedlé sody, špetku soli, 40 g změklého...
***