Cukroví pro diabetiky

Recepty na dietní cukroví nejen pro diabetiky

Trojúhelníky s kávou a Kávové knoflíky

Trojúhelníky s kávou a Kávové knoflíky

     

Ani nemocní cukrovkou si nemusí odepírat dobroty, které Vánoce nabízejí. Blesk přináší ve velkém vánočním seriálu pár rad, jež nejkrásnější svátky v roce diabetikům zpříjemní.

Sladké cukroví a nemocní cukrovkou, to je kombinace, která k sobě jde jen těžko. My ale víme, jak na to!

Základem správné životosprávy diabetiků je vyvážená strava a upravení váhy v případě nadváhy či obezity. "Každý nemocný cukrovkou by měl jíst v pravidelných dávkách. A to platí i o Vánocích. Na místě tedy rozhodně není přejídání se a následné hladovění," varuje nutriční terapeutka Věra Králová.


 
 

Během vánočních svátků ale čekají na diabetiky i další nástrahy. "Žádný diabetik nesmí zapomenout na to, že cukr je obsažen i ve sladkých limonádách a alkoholu. To samé platí o grocích, svařeném víně nebo punči, které v zimě svádí k zahřátí," připomíná terapeutka. A jak tedy prožít krásné svátky bez toho, aby si nemocní cukrovkou ublížili? "Důležité je udržet disciplínu nejen doma, ale i na návštěvách. Pokud diabetik bude jíst cukroví, musí se přesvědčit, že je s umělým sladidlem. Totéž platí i o vánočkách nebo jablečných štrúdlech, které ke svátkům také patří. Nemocní cukrovkou by měli dávat přednost pečivu z celozrnné mouky a slazenému např. přidaným ovocem," připomíná Králová.

Při přípravě perníku se používá cukr i med, někdy jenom samotný cukr a zpravidla také větší množství koření.
 
Při přípravě perníku se používá cukr i med, někdy jenom samotný cukr a zpravidla také větší množství koření.
 

Pár rad, které pomohou při pečení

• Při výběru sladidla na přípravu těsta si ověřte, že sladidlo je určené pro tepelnou úpravu. Některá sladidla určení jen k použití za studena totiž při vyšších teplotách hořknou.

• Pokud používáte náhradní sladidlo, nikdy nešlehejte celá vejce! Lepší je zvlášť vyšlehat bílky se sladidlem do pevného sněhu. Do něj pak je možné přidat žloutky. případně můžete do těsta zvlášť přimíchat sníh a žloutky přidat později samotné.

• Při používání náhradního sladidla se nesmí zapomínat na započítání nutriční hodnoty pokrmu do celodenního jídelníčku.

 

Při pečení je dobré vědět, že použitím náhradního sladidla místo cukru se nijak zásadně nezmění objem těsta nebo výsledného pečiva. Cukr není tím, co tvoří množství, ale pouze tím, co dodává sladkou chuť. A tu dosáhneme i náhradním sladidlem. Nicméně, pro dodání objemu a udržení tvaru se někdy do těsta přidávají škroby v podobě například vanilkového pudinku nebo solamylu. I tyto škroby patří mezi sacharidy a diabetici je proto nesmí zapomenout započítat do nutričních hodnot!

Co je cukrovka
Je onemocnění, jehož příčinou je nedostatek, nebo špatné, nedokonalé využití inzulínu. To způsobuje, že v těle dochází ke špatnému využívání glukózy. Místo, aby se cukr dostával k buňkám, je ho nadbytek v krvi. Cukrovka se dělí na dva typy. První typ se často projeví už v dětství. Pacienti s diabetem 1. typu jsou celoživotně závislí na dodávání inzulínu. Diabetes 2. typu se často objevuje v dospělosti (i když to nemusí být podmínkou). Často souvisí s nadváhou. Z toho vychází i léčba, která spočívá v upravení jídelníčku, a zhubnutí. I tady je ale možná léčba pomocí inzulínu nebo léků - dle předpisu lékaře. Součástí léčby diabeticků by měla být také pravidelná pohybová aktivita.

 

Malí cukráři a pekaři
 

 

Cukroví pro diabetiky

Cukroví pro diabetiky-recepty

07.11.2012 18:46
Tvarohové věnečky pro diabetiky 150 gramů hladké mouky 150 gramů tvarohu 150 g rostlinného tuku 1 vejce, citrónová kůra vanilkový lusk Postup: Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme nejlépe přes noc odpočinout v chladu. Z těsta pak vypichujeme nebo tvarujeme věnečky, které...
Celý článek
***