Sýrové pokrmy

Milujte nakládaný sýr a nedaří se vám objevit hospodu, kde dělají ten nejlepší? Nebojte se experimentovat a naložte si doma vlastní verzi!

Hospodská klasika – lehce roztékající se hermelín, který se povaloval týden na dně sklenice plné oleje spolu s kořením, trochou cibule, feferonkou, případně se zelím, je malý gastronomický zázrak. Rádi byste naložili vlastní osvědčenou chuťovku nebo zkusili něco nového? Přihoďte do sklenice k sýrům pár oliv, ořechy nebo čerstvé bylinky.

 

Nakládaný hermelín

 

Hermelíny rozkrojíme podélně na poloviny. Cibuli zbavíme slupky, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme nahrubo.

 

Polovinu hermelínů potřeme na řezu rozmačkaným česnekem, přidáme proužky cibule a špetku drcených chilli papriček. Připravené sýry přiklopíme druhou polovinou a propíchneme párátkem nebo špejlí, tak aby držely pohromadě.

 

 

Nakládaný sýr

 

 

Dno velké sklenice (vymyté a důkladně osušené) poklademe cibulí, přidáme feferonku a koření. Dále vrstvíme sýry a prokládáme je cibulí, papričkami a kořením. Obsah sklenice zalijeme kvalitním olejem tak, aby byly sýry zcela ponořené. Na závěr zakryjeme sklenici víčkem nebo potravinovou fólií a necháme stát v temnu při pokojové teplotě cca 3 dny až týden, aby se sýry důkladně proležely.

 

Suroviny: 4 až 6 hermelínů, velká cibule, 4 stroužky česneku, pár kuliček zeleného a černého pepře, pár kuliček nového koření, 2 sušené chilli papričky (čerstvě nadrcené) nebo 4 nakládané feferonky, bobkový list, panenský olivový olej nebo kvalitní slunečnicový

 

Hermelín s bylinkami a olivami

 

Sýry podélně rozpůlíme nebo nakrájíme na čtvrtky a uložíme do nádoby, kterou lze uzavřít. Bylinky opláchneme pod studenou vodou a osušíme kuchyňskou utěrkou. Poté je nasekáme nahrubo a zasypeme hermelíny. Přidáme celé černé olivy a vše důkladně zalijeme olejem, tak aby byly sýry zcela ponořené. Hermelíny necháme uležet alespoň 5 dnů. Podáváme s čerstvým chlebem, vínem nebo s pivem.

 

Suroviny: 2 hermelíny, 20 černých oliv (výborné jsou řecké kalamity), 250 ml olivového oleje lisovaného za studena, svazek provensálských bylinek (mohou být i sušené)

 

Naložený sýr feta

 

 

TIPY A RADY:

 

Zkuste k sýrům přidat ořechy. Perfektní jsou vlašské, nezklamou však ani nahrubo nasekané lískové.


Olej z nakládání můžete doplnit zeleninou a použít k nakládání dalších sýrů.

 

Chutný je naložený také balkánský sýr, mozzarella, čerstvý kozí sýr nebo feta v kombinaci s orgánem či provensálským kořením. Labužníci se slabostí pro „prasárničky“ mohou vsadit na syrečky s kmínem a zažitkou. Pokud se nemůžete rozhodnout, který sýr naložit, udělejte si sýrový mix.

 

Pokud chcete mít sýry pikantnější přilijte do sklenice trošku láku z feferonek.

 

V případě, že nemáte poruce olivový olej nahraďte ho kvalitním slunečnicovým či jiným rostlinným olejem lisovaným za studena.

Další recepty ke stažení.

Hermelinove_recepty_ze_Sedlcanskeho_Pepy.doc (323 kB)

***