Hrníčkové bábovky

07.06.2009 13:14

Hrne.

 

Hrnečková cuketová bábovka
kategorie: bábovky

Ingredience:
2 - 2 1/2 hrnečku polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
1 hrneček cukru krupice,
1 vanilkový cukr,
2 vejce,
5 PL oleje,
1 hrneček mléka,
1 hrneček nastrouhané cukety,
1 PL kakaa,
50 g najemno nakrájených lískových oříšků,
tuk na vymazání,
hrubá mouka na vysypání bábovkové formy;

Příprava:
Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, žloutky, olej, mléko, nastrouhanou cuketu, kakao a nakrájené oříšky. Vymícháme těsto a zlehčíme tuhým sněhem z bílků. Naplníme formu a upečeme při 160 °C. Pomocí špejle zjistíme, zda je bábovka upečená. Hotovou pocukrujeme nebo přelijeme čokoládovou polevou.

Hrnková černá ananasová bábovka
doba přípravy je cca 2 hodiny

Ingredience:
měříme na čtvrtlitrové hrnky:
2 hrnky polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
1 hrnek cukru krupice,
1/2 hrnku oleje,
1 vanilkový cukr (nemusí být),
1/2 hrnku strouhaných ořechů (vlašských nebo lískových),
2 vejce,
100 g strouhané hořké čokolády,
mléko dle potřeby (asi 1/2 hrnku),
rum,
1 ananasový kompot

tuk, strouhanka na formu

Na ozdobu: čokoládová poleva, půlky ořechů, barevná rýže

Příprava:
Ananas slijeme, nakrájíme na drobné kostičky, zakapeme několika lžícemi rumu, přisypeme ořechy, promícháme a necháme odstát (ananas se v oříškách obalí). Nejlépe v robotu ušleháme vejce, olej, cukry a strouhanou čokoládu do pěny. Do napěněné hmoty zamícháme mouku s práškem do pečiva střídavě s mlékem a nakonec ananas s ořechy. Promícháme a vlijeme do vymaštěné a vysypané formy. Pečeme při 180 °C asi 45 minut, ke konci pečení teplotu snížíme cca na 160 °C. Upečenou a vychladlou bábovku můžeme zdobit dle libosti. Dobrá je čokoládová poleva extra tmavá, ořechy a barevná cukrová rýže.
Poznámka: nechceme-li bábovku, tak se z uvedené dávky těsta dají upéci 2 chlebíčky ve střední formě.

 

 

Italská bábovka
kategorie: bábovky

doba přípravy je cca 70 minut

Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky,
250 g másla nebo rostlinného tuku (Hera, Lukana),
1 hrnrk cukru krupice,
3 PL rumu,
4 vejce,
1 ČL skořice,
1 balíček bonbonů Milánská směs,
1 prášek do pečiva,
špetka soli,

Poleva:
100 g čokolády na vaření,
100 g ztužený 100 % tuk

Na ozdobu:
20g čokoládových pecek nebo jiných čokoládových ozdob

Příprava:
Máslo utřeme s cukrem a rumem. Postupně zašleháváme vejce a třeme do zhoustnutí. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a solí. Nakonec přidáme Milánskou směs. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 1 hodinu. Po vychladnutí bábovku polijeme čokoládovou polevou, zdobíme čokoládovými peckami a čerstvým ovocem.