domácí ořechovice

31.03.2012 21:39

Domácí ořechovice

 

Pro ostřejší ořechovici, asi se 48 procenty alkoholu (tak jak to mají chlapi rádi), si obstarejte konzumní líh. Prodává se 80 % a k dostání je hlavně v drogériích.

Dále potřebujete větší, asi pětilitrovou uzavíratelnou nádobu, aby alkohol nemohl vyprchávat. A protože ořechy, jak známo barví, opatřete si ještě chirurgické rukavice (prodávají se v prodejnách pro kutily a v železářství).

 

Suroviny:

Celkem 35 kusů vlašských ořechů natrhaných v první polovině července (ořechy trhané později už začínají vytvářet skořápku, špatně se krájejí a mění své chuťové vlastnosti),

1,5 litru lihu, 0,5 litru převařené vody, 25 kusů hřebíčku, čerstvou kůru ze tří pomerančů, 5 tyčinek celé skořice

Chcete-li vyrobit jen ořechový likér, použijte místo lihu 40 % vodku, stejným způsobem získáte „babské pití ” s obsahem alkoholu zhruba 25 procent.

 

Postup:

Ořechy nakrájejte na čtvrtky a spolu s nakrájenou pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí je vložte do pětilitrové láhve. Zalijte je lihem a převařenou (ale už vychladlou) vodkou. Láhev uzavřete, několikrát ji obraťte dnem vzhůru, aby se tekutina dobře promíchala a dejte ji na tři týdny na slunné místo.

Pak macerovanou ořechovici slijte přes filtrační papír do větší láhve (stačí třílitrová). Připravte si cukrový roztok (svaříte 250 g cukru s 4 dl vody), nechte ho vychladnout a smíchejte s macerovanou ořechovicí. Nápoj uložte asi na tři týdny mimo dosah svého partnera, pak ořechovici znovu přefiltrujte a už ji stočte do jednotlivých lahví (nezapomeňte, že vám zbyly ty tři půllitrové od lihu!).

 

analytic

Drůbeží maso

Kuřecí řízky zapečené s brusinkami a hermelínem

Je to rychlé, na přípravu nenáročné jídlo, které ale báječně chutná. Brusinky v kombinaci se smetanou a sýrem vytvoří lahodnou chuť. Počet porcí: 4 Suroviny: 4 kuřecí řízky 2 Hermelíny 250 ml smetany ke šlehání - může být i více 1 lžička tymiánu, nebo směs Italských bylinek 4 polévkové lžíce...

Roláda z kuřete plněná bylinkovou nádivkou

Na roládu: kuře 1,3 kilogramů (čerstvé) máslo 10 gramů (čerstvé) sůl mořská pepř černý (mletý) Na nádivku: kuřecí maso 500 gramů (vařené ve slané a opepřené vodě) uzené maso 250 gramů (vařené ve slané vodě) mléko 250 mililitrů (čerstvé plnotučné) vejce 7 kusů rohlík 7 kusů kopřivy 350 gramů...

Zapečené kuřecí řízky

Ingredience: 4 kuřecí /mohou být i vepřové/ řízky, sůl, pepř, 1 cibule, 2 vejce, strouhanka, 1 šlehačka, oblíbené koření na kuře, 3 lžíce sterilované kapie Postup: naklepané řízky osolíme , opepříme, posypeme kořením a obalíme ve strouhance, kterou do masa pořádně přimáčkneme. Obalíme v...