domácí ořechovice

31.03.2012 21:39

Domácí ořechovice

 

Pro ostřejší ořechovici, asi se 48 procenty alkoholu (tak jak to mají chlapi rádi), si obstarejte konzumní líh. Prodává se 80 % a k dostání je hlavně v drogériích.

Dále potřebujete větší, asi pětilitrovou uzavíratelnou nádobu, aby alkohol nemohl vyprchávat. A protože ořechy, jak známo barví, opatřete si ještě chirurgické rukavice (prodávají se v prodejnách pro kutily a v železářství).

 

Suroviny:

Celkem 35 kusů vlašských ořechů natrhaných v první polovině července (ořechy trhané později už začínají vytvářet skořápku, špatně se krájejí a mění své chuťové vlastnosti),

1,5 litru lihu, 0,5 litru převařené vody, 25 kusů hřebíčku, čerstvou kůru ze tří pomerančů, 5 tyčinek celé skořice

Chcete-li vyrobit jen ořechový likér, použijte místo lihu 40 % vodku, stejným způsobem získáte „babské pití ” s obsahem alkoholu zhruba 25 procent.

 

Postup:

Ořechy nakrájejte na čtvrtky a spolu s nakrájenou pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí je vložte do pětilitrové láhve. Zalijte je lihem a převařenou (ale už vychladlou) vodkou. Láhev uzavřete, několikrát ji obraťte dnem vzhůru, aby se tekutina dobře promíchala a dejte ji na tři týdny na slunné místo.

Pak macerovanou ořechovici slijte přes filtrační papír do větší láhve (stačí třílitrová). Připravte si cukrový roztok (svaříte 250 g cukru s 4 dl vody), nechte ho vychladnout a smíchejte s macerovanou ořechovicí. Nápoj uložte asi na tři týdny mimo dosah svého partnera, pak ořechovici znovu přefiltrujte a už ji stočte do jednotlivých lahví (nezapomeňte, že vám zbyly ty tři půllitrové od lihu!).

 

analytic

Drůbeží maso

Kuřecí řízky zapečené s brusinkami a hermelínem

Je to rychlé, na přípravu nenáročné jídlo, které ale báječně chutná. Brusinky v kombinaci se smetanou a sýrem vytvoří lahodnou chuť. Počet porcí: 4 Suroviny: 4 kuřecí řízky 2 Hermelíny 250 ml smetany ke šlehání - může být i více 1 lžička tymiánu, nebo směs Italských bylinek 4 polévkové lžíce...

Roláda z kuřete plněná bylinkovou nádivkou

Na roládu: kuře 1,3 kilogramů (čerstvé) máslo 10 gramů (čerstvé) sůl mořská pepř černý (mletý) Na nádivku: kuřecí maso 500 gramů (vařené ve slané a opepřené vodě) uzené maso 250 gramů (vařené ve slané vodě) mléko 250 mililitrů (čerstvé plnotučné) vejce 7 kusů rohlík 7 kusů kopřivy 350 gramů...

Zapečené kuřecí řízky

Ingredience: 4 kuřecí /mohou být i vepřové/ řízky, sůl, pepř, 1 cibule, 2 vejce, strouhanka, 1 šlehačka, oblíbené koření na kuře, 3 lžíce sterilované kapie Postup: naklepané řízky osolíme , opepříme, posypeme kořením a obalíme ve strouhance, kterou do masa pořádně přimáčkneme. Obalíme v...
Vyhledávání

Vepřové maso

Vepřové šašliky s rozmarýnem a cuketou

Pro 4 osoby budete potřebovat: • 1 velká cuketa (cca 225 g) • 125 g cherry rajčátek • 8 snítek rozmarýnu • 600 g vepřové kotlety • sůl • pepř • 400 g předvařených brambor • 125 g bylinkového másla Postup: 
1. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na plátky....

Nakládaný pikantní bůček

Bobkový list 5 ks Česnek 27 stroužků Grilovací koření 1 lžička Chilli špetka Kari 1 lžička Mletá paprika sladká 1 lžička Pepř celý 5ks + 1lžička mletého, 5 ks Sůl Vepřové vepřový bůček bez kosti, 1 kg Worcestrová omáčka 1 lžíce -------------------- POSTUP PŘÍPRAVY 1kg bůčku bez kosti...

Vepřové na smetaně v listovém těstě

Ingredience 1 těsto listové 400 g maso vepřové 2 mrkev 1 cibule 100 ml smetana sůl a pepř podle chuti svazek petrželka svazek pažitka dle potřeby olej na smažení 1 vejce na potření na posypání sůl hrubá na podsypání mouka Postup přípravy 1. Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi...

Hovězí maso

Vídeňské hovězí rolády

hovězí maso 6 plátků (roštěnky) hořčice dijonská 2 lžíce pepř mletý sůl špek 3 plátky (silné) cibule 3 kusy okurky kyselé 10 dekagramů mouka pšeničná hladká 3 lžíce mrkev 1 kus (velká) celer 15 dekagramů pórek 1 kus olej 6 lžic víno červené 100 mililitrů vývar 400...

Španělský ptáček

Jak dlouho? Doba přípravy: 40 minut Dušení: 70 minut Počet porcí 4 Ingredience 600 g hovězího roštěnce (viz Pro dokonalý výsledek) 4 lžíce plnotučné hořčice + 1 lžíce navíc sůl a čerstvě mletý pepř 3 vejce, uvařená natvrdo asi 30 cm uzeniny...

Divočina

Kančí na houbách s brusinkami

Pro 4 osoby potřebujeme: 800 g kančí plece, 230 ml oleje, ½ lžičky koření na zvěřinu, 3 lžíce sádla, 1 větší cibuli, 150 g čerstvých hub (nemáte-li z vlastního sběru, lze použít i žampiony), 500 g brambor, 30 g másla, brusinkový džem, 2 bobkové listy, 10 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky...

Bažantí prsa na rozmarýnu

Pro 4 osoby potřebujeme: 600 g bažantích prsou, 2 lžíce oleje, snítku rozmarýnu, pepř, sůl Na špecle: 170 g hrubé mouky, 2 vejce, 90 ml mléka, 100 g másla, špetku muškátového oříšku, sůl Na omáčku:1 cibuli, 1 lžíci oleje, 2 lžíce cukru, ½ lžíce octa, 200 ml kuřecího vývaru,...

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Pro 8 osob potřebujeme: 1,5 kg kančí kýty, 3 lžíce oleje, 100 g slaniny pokrájené nadrobno, 80 g hladké mouky, 1 lžičku přírodního cukru + trochu na dochucení omáčky, 3 lžíce dezertního vína, sůl podle chuti Na marinádu:1 nadrobno pokrájenou cibuli, 2 nadrobno nakrájené mrkve, 1 nadrobno...

Zvěřinová paštika

Pro 4 osoby potřebujeme:400 g zvěřiny, 2 bobkové listy, 1 velká cibule, 200 g vepřových jater, 2–4 lžíce portského vína, 1 vejce, 100 g uzené slaniny, 100 g sádla, 4 kuličky nového koření, provensálské koření, pepř dvou barev, sůl Na pánvi podusíme maso společně s bobkovým...