domácí ořechovice

31.03.2012 21:39

Domácí ořechovice

 

Pro ostřejší ořechovici, asi se 48 procenty alkoholu (tak jak to mají chlapi rádi), si obstarejte konzumní líh. Prodává se 80 % a k dostání je hlavně v drogériích.

Dále potřebujete větší, asi pětilitrovou uzavíratelnou nádobu, aby alkohol nemohl vyprchávat. A protože ořechy, jak známo barví, opatřete si ještě chirurgické rukavice (prodávají se v prodejnách pro kutily a v železářství).

 

Suroviny:

Celkem 35 kusů vlašských ořechů natrhaných v první polovině července (ořechy trhané později už začínají vytvářet skořápku, špatně se krájejí a mění své chuťové vlastnosti),

1,5 litru lihu, 0,5 litru převařené vody, 25 kusů hřebíčku, čerstvou kůru ze tří pomerančů, 5 tyčinek celé skořice

Chcete-li vyrobit jen ořechový likér, použijte místo lihu 40 % vodku, stejným způsobem získáte „babské pití ” s obsahem alkoholu zhruba 25 procent.

 

Postup:

Ořechy nakrájejte na čtvrtky a spolu s nakrájenou pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí je vložte do pětilitrové láhve. Zalijte je lihem a převařenou (ale už vychladlou) vodkou. Láhev uzavřete, několikrát ji obraťte dnem vzhůru, aby se tekutina dobře promíchala a dejte ji na tři týdny na slunné místo.

Pak macerovanou ořechovici slijte přes filtrační papír do větší láhve (stačí třílitrová). Připravte si cukrový roztok (svaříte 250 g cukru s 4 dl vody), nechte ho vychladnout a smíchejte s macerovanou ořechovicí. Nápoj uložte asi na tři týdny mimo dosah svého partnera, pak ořechovici znovu přefiltrujte a už ji stočte do jednotlivých lahví (nezapomeňte, že vám zbyly ty tři půllitrové od lihu!).