Americké bábovky

07.06.2009 12:33

Americká bábovka
kategorie: bábovky

doba přípravy je cca 1 1/2 hod.

Ingredience:
200 ml namočených rozinek, 80 ml sekaných vlašských ořechů, šťáva z 1 velkého pomeranče, 100 ml cukru, 130 ml změklého másla, 180 ml zakysané smetany, 2 vejce, 500 ml polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva. Tuk a strouhanka na formu. Přeliv: šťáva ze 3 velkých pomerančů, 120 ml cukru, podle chuti rum (cca 1 dl)

Příprava:
Polovinu rozinek nasekáme, polovinu necháme vcelku a smícháme s ořechy a pomerančovou šťávou. Utřeme máslo, vejce, cukr, přidáme smetanu, rozinkovo - ořechovou směs a nakonec po částech přimícháme mouku s práškem do pečiva. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Pečeme asi 45 minut ve středně vyhřáté troubě. Během pečení svaříme pomerančovou šťávu a cukr na sladký sirup a vlijeme do něj rum. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a ještě teplou ve formě zalijeme přelivem, tak aby dostatečně protekl. Po vsáknutí necháme vychladit ve formě a teprve potom vyklopíme. Krájíme na řezy a zdobíme neslazenou šlehačkou.

 

Americká kokosová bábovka s rumem a rumovou polevou.
kategorie: bábovky


Ingredience:
280g másla změklého + víc na formu
3 hrnky (hrnek 250ml) polohrubé mouky + víc na formu
1 hrnek hrozinek
3/4 hrnku tmavého rumu
1 lžička soli
1/2 lžičku prášku do pečiva
2 3/4 napěchovaného hrnku + 2 lžíce světlého hnědého cukru
6 velkých vajec
vanilkový cukr
3/4 hrnku + 2 lžíce neušlehané šlehačky
1 hrnek slazených kokosových lupínků (strouhaný kokos)
1 hrnek krystalového cukru

Příprava:
Předehřát troubu na 165°C. Vymastit 3litrovou formu na bábovku a vysypat ji moukou. Namočit hrozinky do 1/2 hrnku rumu.

Smíchat dohromady sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a mouku. Dát stranou. Utřít do hladka máslo s hnědým cukrem. Vmíchat vejce jedno po druhém. Pomalu vmíchat po 1/3 mouku střídavě se 3/4 hrnkem šlehačky. Vmíchat dovnitř hrozinky i s rumem a kokos. Nalít těsto do připravené formy a uhladit povrch.

Péct a rotovat formu uprostřed pečení tak dlouho, až vpíchnutá špejle je po vyjmutí čistá, asi 1 hodinu a 55min. Nechat zchladnout na mřížce asi 20min., potom projet kulatým nožem po straně formy a bábovku vyklopit. Nechat ji úplně vychladnout.

Mezi tím si v kastrolku na středním teplotě rozehřát krystalový cukr se 4 lžícemi vody. Sem tam jemně zamíchat, až se cukr rozpustí a sirup je čirý. Potom sirup vařit bez míchání, až přijde do varu. Stěny kastrolku stírat ve vodě navlhčeným štětcem, aby se tam netvořily krystalky cukru. Vařit do medové barvy a sem tam naklánět kastrolkem. Sejmout s ohně a zamíchat tam zbytek rumu a 2 lžíce šehačky. Nechat polevu zchladnout do husta za stálého míchání. Pokapat polevou bábovku.

Doporučená příloha:
Káva, dezertní víno.........

 

 

Americké křehké bábovičky s tekutým středem.
kategorie: bábovky

Ingredience:
110 g másla + víc na vymazání formiček,
110 g sladkohořké čokolády (jako je Valrhona),
2 vejce,
2 žloutky,
4 lžíce cukru,
2 lžičky mouky + víc na formičky,

Příprava:
V ohnivzdorné misce postavené nad mírně vařící vodou rozehřát máslo a čokoládu. Mezi tím našlehat vejce, žloutky a cukr do husta.

Našlehat ještě dosti teplou čokoládu s máslem a rychle do ni zašlehat vaječnou směs s moukou pouze tak dlouho, než se vše spojí.

Lehce vymastit a vysypat moukou (osobně používám kakao místo mouky) formičky velikosti asi 110 ml (mohou to být i hnivzdorné hrníčky s rovnýma stěnama atd.). Pořádně vyklepnout ven jakýkoliv zbytek mouky. Těstíčko rozdělit do formiček. Takto připravené se mohou ihned péct, anebo uschovat do příštího dne v chladničce, avšak potom je přivéct k pokojové teplotě.

Předehřát troubu na 230°C. Formičky poskládat na plech a péct je asi 6 - 7 minut, kdy okraje budou tuhé, avšak střed bude ještě dosti měkký.

Opatrně formičky obrátit na talířky a nechat je stát tak 10 sekund. Potom nadzdvihnout jednu stranu formičky a bábovičky vypadnou ven na talířek.

Ihned je podávat ještě teplé.

P.S. Tyto ambróziové bábovičky jsou ve dvouch absolutních formách čokolády ... křehká ochranná schránka pro tekutý teplý střed. Bábovičky údajně vznikly, když chef Vongerichten připravoval nový recept a nedočkavě a předčasně vyjmul formičky z trouby. Místo očekávaného pevného drobícího se středu vytekala měkká čokoláda. A tak se zrodila klasika.

 

 

 

Americký Halloween Pumpkin - něco na zub
kategorie: bábovky

Ingredience:
na asi 20 čokoládových lístků:
120 g mléčné čokolády
podzimní listí ve velikosti asi 5-7cm (nesmí se sbírat na stromech s postřikem, nebo u silnice atd.)

1 lžíce + 220 g rozpuštěného másla + něco na formy,
3/4 hrnku prosátého holandského kakaa + něco víc na formy,
2 hrnky krystalového cukru,
2 hrnky polohrubé mouky,
2 lžičky jedlé sody,
1 lžička prášku do pečiva,
1/2 lžičky soli,
2 velká vejce,
vanilkový cukr nebo 2 lžičky čistého vanilkového extraktu,

1/2 hrnku oleje jako je řepkový,
3/4 hrnku odtučněné kyšky,
1 hrnek + jedna lžíce mléka,
90 g gianduja čokolády nebo mléčné,
90 g hořké čokolády,
220 ml neušlehané šlehačky,
několik kapek oleje, nebo trochu prášku jedlého oranžového barviva podle potřeby,
4 hrnky přesátého mletého cukru,

Příprava:
Opláchnout listy a pořádně usušit. Asi 20 listů rozložit na plech vyložený pečícím papírem tak, aby byly spodní stranou nahoře (ostatní uschovat na ozdobu). V ohnivzdorné misce postavené nad pomalu vařící vodou rozpustit mléčnou čokoládu. Pomocí štětce potřít lístky a vložit je asi na 15 minut do chladničky. Znovu potřít lístky a znovu je nechat ztuhnout. Potom je opatrně sloupnout a na plechu v chladničce uschovat do upotřebení.

Předehřát troubu na 180°C. Vymastit dvě klasické stejné bábovkové formy máslem a vysypat je kakaem.

V míse elektrického mixéru smíchat mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

V menší míse našlehat vejce, kyšku, 3/4 hrnku mléka, olej a vanilku. Pomalu přidat vaječnou směs do cukrové a pomocí mixéru nebo robota při pomalé rychlosti vypracovat hladké těsto, což potrvá asi 1 minutu. Rozdělit těsto do připravených forem. Péct asi po 40 minut až zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Nechat obě bábovky zchladnout po 20 minut před vyklopením na mřížku.

Rozehřát obojí čokoládu, šlehačku a lžíci másla nad jemně vařící vodou, což potrvá asi 5 minut. Tekutou čokoládu nechat vychladnout na pokojovou teplotu a pak ji našlehat na lehkou náplň.

Pomocí ozubeného nože zarovnat vrchní část bábovek (ty co koukají z forem). Otvory v bábovkách naplnit náplní. Jednu bábovku postavit vzhůru nohama, její seříznutou část potřít čokoládovou náplní a druhou bádovku na ni překlopit. Tak dostaneme tvar 'Pumpkina'.

Pro polevu smícháme 1/4 hrnku + 1 lžíci mléka a cukrářskou jedlou barvou, které po trošičkách přidávíme, až dostaneme tu pravou barvu. Dáme stranou. Ve střední misce našleháme mletý cukr s jedním hrnkem rozpuštěného másla. Potom přidáme mléko s barvou a vše našleháme dohladka.

Polevou polejeme celý 'Pumpkin', pracujeme rychle a buchtu nakláníme tak, aby byla celá politá polevou. Polevu necháme úplně ztuhnout.

Na velkou mísu poskládáme listy různých barev, na ně položíme pumpkin a nahoru poskládáme čokoládové lístky. Doprostřed otvoru vrchní bábovky můžeme vložit očištěný klacík, nebo hořickou trubičku atd. jako stopku 'P