Babské kuře

Ingredience

5-6 velkých brambor, majoránka, sůl, česnek, kmín, 3 rohlíky, 2 dl mléka, 1 lžička vegety, 1 lžíce sádla, 100 g slaniny, 1 cibule, 4 vejce, 1 kuře, grilovací koření (nebo koření na pečené kuře)

Postup

Očištěné kuře rozporcujeme na osm dílků.
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.
Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu, nadrobno posekanou cibuli a osmažíme.
Brambory oloupeme, nastrouháme a slijeme z nich puštěnou vodu. Osolíme, přidáme majoránku, kmín, rozmačkaný česnek, 2 vejce a promícháme.
K rohlíkům přidáme vegetu, celý obsah pánve, 2 vejce a promícháme.
Bramborovou a rohlíkovou směs smícháme dohromady a nalijeme do dobře vymazaného pekáče. Na ni naskládáme osolené kousky kuřete kůží dolů, lehce do směsi zatlačíme a posypeme grilovacím kořením. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po 45 minutách vytáhneme, kousky kuřete otočíme kůží nahoru, posypeme grilovacím kořením a už bez pokličky dopečeme do zezlátnutí masa.
Podáváme se zeleninovým salátem nebo s kysaným zelím.

Babské kuřeBabské kuře

Babské kuřeBabské kuře

 

 

 

Dietní pečené kuře s rýží

Ingredience

1 kuře, 1 větší cibule, 1 a 1/2 hrnku rýže, elektrická trouba 3 hrnky vody, plynová 4 a 1/2 hrnků vody, trocha oleje, sůl

Postup

Kuře nakrájíme na 10 kusů - hřbet, stehýnka na půl, prsíčka na 4 kousky, křidýlka zvlášť. Posolíme, mírně podlejeme a dáme péct do hlubokého pekáče do předehřáté trouby na 200 °C. Cibulku nakrájíme na drobno, osmažíme na malém množství oleje, pak přidáme rýži, necháme ji zesklovatět a vše zalejeme vodou. Přidáme ke kuřeti a zapékáme zhruba ještě 40 minut. Rýže nasákne krásně kuřecí chuť, je to velice dobré!
Obměna: do rýže můžeme přimíchat na kousky pokrájenou zeleninu, případně použít mraženou.

Dietní pečené kuře s rýžíDietní pečené kuře s rýží

Irský hrnec

Ingredience

600 g vepřového masa (plecko, kýta), 600 g brambor, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, sůl, tymián, drcený bobkový list, 2 hrnky vývaru (i z kostky), 1 lžíce sádla

Postup

Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Zapékací mísu (pekáč, remosku) vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno mísy (pekáče,remosky) dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme a posypeme tymiánem. Na brambory polovinu cibule, pak polovinu masa, posypat polovinou česneku, osolit, poprášit bobkovým listem a posypat polovinou mrkve. Všechno zopakovat. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených s posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená. Opatrně se solí, vývar může být slaný.

Irský hrnecIrský hrnecIrský hrnecIrský hrnecIrský hrnecIrský hrnec

 

Kotlety na rýži

Ingredience

plátky vepřové kotlety (nebo kuřecí řízky) podle počtu strávníků, 1-2 hrnky rýže, dvojnásobný počet hrnků vody, 1-2 kostky masoxu, 1 sáček (350 g) mražené zeleniny (např. směs hrášek, mrkev, kukuřice), sůl, mletý pepř, olej, 2 velké cibule

Postup

Řízky z obou stran osolíme, opepříme a lehce naklepeme.
Rýži propláchneme a necháme okapat.
Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Těsně před zrůžověním k ní přidáme rýži a za stálého míchání společně chvíli smažíme. Pak cibulovou rýži přesypeme do pekáče. Přidáme k ní zeleninu, osolíme a promícháme.
Řízky krátce prudce osmahneme z obou stran na pánvi s trochou oleje (jen do zatažení masa) a naskládáme na rýži. Všechno zalijeme vodou, ve které jsme rozvařili masox, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po půl hodině odkryjeme a dopečeme do zrůžovění masa.
Podáváme se zeleninovým salátem.

Kotlety na rýžiKotlety na rýžiKotlety na rýžiKotlety na rýži

 

 

 

 

 

 

 

Kuře na bramborách

Ingredience

1 celé kuře, 2 cibule, 2 papriky, brambory (dle počtu a hladu strávníků), koření karí, sůl, 4-5 lžic sojové omáčky

Postup

Kuře naporcujeme na menší kousky, ze všech stran osolíme a posypeme kořením (kdo karí nerad, klidně může použít jiné). Brambory oloupeme a nakrájíme na osminky. Do suchého pekáče vložíme asi 2/3 brambor, osolíme, posypeme na kolečka nakrájenou cibulí a na nudličky nakrájenými paprikami. Poklademe kousky kuřete, zasypeme zbylými bramborami a pokropíme sojovou omáčkou. Přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu. Nepodlévá se ! Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuře na bramborách

 

Kuře na bramborách se smetanou

Ingredience

1 kuře, 10 - 12 brambor, 250 ml smetany, sůl, drcený kmín, grilovací koření

Postup

Oloupané brambory rozkrájíme na osminky, rozprostřeme do pekáče, osolíme a okmínujeme. Kuře rozporcujeme na osm částí, omyjeme, osušíme a každý kousek ze všech stran osolíme. Maso naskládáme na brambory a posypeme kořením. Všechno zalijeme smetanou, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 40 minutách odkryjeme a dopečeme doměkka.

 

Kuře na bramborách se smetanouKuře na bramborách se smetanou

 

Kuře na cibuli

Ingredience

1 kuře, 800 - 1000 g brambor, 5 - 6 cibulí, sůl, drcený kmín, koření na kuře (nebo grilovací, gyros,...), 1 vejce, 1 lžíce mléka, olej

Postup

Omyté a osušené kuře naporcujeme na menší kousky. Pekáč vytřeme olejem a nasypeme do něho na osminky pokrájené oloupané brambory. Osolíme je a posypeme kmínem. Brambory zasypeme vrstvou na kolečka pokrájené cibule. Na ni naskládáme porce masa ze všech stran osolené a posypané kořením. Pokropíme 2 lžícemi oleje. Přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Podlévat není třeba, cibule pustí vodu. Vejce rozšleháme v misce s mlékem. Po půl hodině pečení kuře odkryjeme a každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Dále pečeme nezakryté a každých 10 minut zopakujeme potření masa vejcem (vytvoří to na mase dobrou kůrčičku). Dopečeme doměkka.

Kuře na cibuliKuře na cibuliKuře na cibuliKuře na cibuliKuře na cibuli

Kuře pečené s bramborami

Ingredience

1 kuře, 1 kg brambor, 2 velké cibule, 5-7 stroužků česneku, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, drcený kmín, mletý pepř, sůl, 2 lžíce oleje, koření gyros, 1 sáček (cca 300 g) mražené zeleniny - baby karotka se zelenými fazolkami

Postup

Oloupané, omyté a osušené brambory nakrájíme na kolečka, promícháme s olejem. Osolíme, okořeníme, přidáme hořčici, citronovou sťávu, na plátky nakrájený oloupaný česnek a znovu promícháme. Necháme 30-60 minut odležet. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka a rozprostřeme na dno suchého pekáče. Na cibuli rozložíme brambory a posypeme je mraženou zeleninou. Na povrch naskládáme osolené čtvrtky kuřete a posypeme gyrosovým kořením. Nepodléváme, cibule a maso pustí dost šťávy. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po 40 minutách odkryjeme a ještě asi 20 minut dopečeme doměkka. Porce masa můžeme občas přelít vypečenou šťávou.

Kuře pečené s bramboramiKuře pečené s bramborami

Kuře po řecku

Ingredience

1 kuře, brambory, 1 menší celer, 4-5 mrkví, 2-3 cibule, 5 stroužků česneku, 3 jablka, sůl
marináda: šťáva ze 2-3 citronů, stejné množství olivového oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 lžičky sojové omáčky, 1 lžička grilovacího koření, 1 lžička sušené bazalky

Postup

Začneme přípravou marinády: vymačkáme šťávu z citronů a dolijeme zhruba stejné množství oleje. Přidáme všechno ostatní a důkladně promícháme. Všechnu zeleninu očistíme a oloupeme. Brambory nakrájíme na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti), mrkev a cibuli na proužky, celer na plátky. Promícháme s marinádou, menší část marinády si necháme na kuře. Omyté kuře naporcujeme, osolíme a potřeme zbytkem marinády. Zeleninu s marinádou urovnáme do pekáče a posypeme posekaným česnekem. Na povrch rozložíme na osminky pokrájená jablka a na ně maso. Nepodléváme, zelenina pustí vody dost. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do změknutí masa (asi 40 minut), pak odkryjeme a necháme kuřátko zezlátnout.

Kuře po řeckuKuře po řeckuKuře po řeckuKuře po řecku

Kuře v rýži na leču

 

Ingredience

1 kuře, grilovací koření, olej, 1 sklenice zeleninového leča (330 g), 2 cibule, 1 hrnek rýže, 1 a 3/4 hrnku vody, sůl, kari, mletá paprika

 

Postup

Omyté a osušené kuře naporcujeme na menší kousky (8 - 10). Každý kousek potřeme olejem, osolíme a okořeníme. Necháme uležet v ledničce do druhého dne. Pekáč vytřeme olejem. Dno pokryjeme pokrájenou cibulí. Na cibuli rozložíme kousky masa a přelijeme je lečem. Všechno zasypeme propláchnutou rýží, osolíme, poprášíme mletou paprikou a kari. Zalijeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 45 minut.

Kuře v rýži na lečuKuře v rýži na leču

Kuřecí stehna po řecku

Ingredience

1 kg brambor, 2 cibule, 2 mrkve, 1 jablko, 4 stroužky česneku, grilovací koření, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 kuřecí stehna, kari koření, strouhaný sýr

Postup

Brambory, cibuli, mrkev a jablko nakrájíme na plátky, dáme do mísy zakapeme olejem, dáme česnek nasekaný na drobno, grilovací koření, hořčici a promícháme. Maso osolíme, posypeme kari a grilovacím kořením. Plech vymastíme, dáme bramborovou směs, na to maso. Pokud nespěcháme můžeme nechat tak hodinku odležet. Pečeme asi hodinu a před dopečením posypeme sýrem.

Kuřecí stehna po řeckuKuřecí stehna po řecku

Maso na zelí

Ingredience

500 g kysaného zelí, 500 g mletého masa, 600 g brambor, sůl, mletý pepř, kmín, majoránka, 250 ml smetany na vaření, olej

Postup

Na pánvi potřené olejem orestujeme maso do zhnědnutí, osolíme a okořeníme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Pekáček vytřeme olejem a na dno rozložíme okapané zelí (kdo chce může zelí propláchnout aby nebylo tak kyselé). Na zelí rozprostřeme opečené maso a na ně naskládáme brambory. Osolíme je a zalijeme smetanou. Pekáč zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do změknutí brambor, asi 30 minut. Pak sundáme poklop a ještě chvíli pečeme do zezlátnutí.

Maso na zelíMaso na zelí

 

Maso na zelíMaso na zelí

 

 

 

 

 

Oběd z papiňáku

Ingredience

1 kg libové krkovičky, 150 g anglické slaniny, 2 velké cibule, 1 kg brambor, olej, 1 lžička mleté papriky, sůl, pepř, drcený kmín, hrst mražené zeleniny (např. mrkev s hráškem)

Postup

Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme a z obou stran posolíme a opepříme. 1 cibuli nakrájíme na kolečka. Dno tlakového hrnce vyložíme tenkými plátky slaniny. Na ni rozložíme kolečka cibule a na ně naskládáme plátky masa. Druhou cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na rozpáleném oleji, odstavíme a vmícháme papriku. Toto nalijeme do hrnce na maso a na povrch naskládáme na čtvrtky nakrájené oloupané brambory. Osolíme, okmínujeme a můžeme přisypat hrst zeleniny (není nutné). Podlijeme asi 1,5 - 2 dl vody a hrnec uzavřeme. Postavíme na plotnu, zapneme a od chvíle, kdy hrnec začne syčet dusíme 20 minut. Pak odstavíme a počkáme, až zchladne, aby šel hrnec otevřít.

Oběd z papiňáku

 

 

Recepty z jednoho hrnce

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

***
Vyhledávání
analytic

Drůbeží maso

  • Kuřecí řízky zapečené s brusinkami a hermelínem

    Je to rychlé, na přípravu nenáročné jídlo, které ale báječně chutná. Brusinky v kombinaci se smetanou a sýrem vytvoří lahodnou chuť. Počet porcí: 4 Suroviny: 4 kuřecí řízky 2 Hermelíny 250 ml smetany ke šlehání - může být i více 1 lžička tymiánu, nebo směs Italských bylinek 4 polévkové lžíce...

  • Roláda z kuřete plněná bylinkovou nádivkou Roláda z kuřete plněná bylinkovou nádivkou

    Na roládu: kuře 1,3 kilogramů (čerstvé) máslo 10 gramů (čerstvé) sůl mořská pepř černý (mletý) Na nádivku: kuřecí maso 500 gramů (vařené ve slané a opepřené vodě) uzené maso 250 gramů (vařené ve slané vodě) mléko 250 mililitrů (čerstvé plnotučné) vejce 7 kusů rohlík 7 kusů kopřivy 350 gramů...

  • Zapečené kuřecí řízky Zapečené kuřecí řízky

    Ingredience: 4 kuřecí /mohou být i vepřové/ řízky, sůl, pepř, 1 cibule, 2 vejce, strouhanka, 1 šlehačka, oblíbené koření na kuře, 3 lžíce sterilované kapie Postup: naklepané řízky osolíme , opepříme, posypeme kořením a obalíme ve strouhance, kterou do masa pořádně přimáčkneme. Obalíme v...

Vepřové maso

  • Vepřové šašliky s rozmarýnem a cuketou Vepřové šašliky s rozmarýnem a cuketou

    Pro 4 osoby budete potřebovat: • 1 velká cuketa (cca 225 g) • 125 g cherry rajčátek • 8 snítek rozmarýnu • 600 g vepřové kotlety • sůl • pepř • 400 g předvařených brambor • 125 g bylinkového másla Postup: 
1. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na plátky....

  • Nakládaný pikantní bůček Nakládaný pikantní bůček

    Bobkový list 5 ks Česnek 27 stroužků Grilovací koření 1 lžička Chilli špetka Kari 1 lžička Mletá paprika sladká 1 lžička Pepř celý 5ks + 1lžička mletého, 5 ks Sůl Vepřové vepřový bůček bez kosti, 1 kg Worcestrová omáčka 1 lžíce -------------------- POSTUP PŘÍPRAVY 1kg bůčku bez kosti...

  • Vepřové na smetaně v listovém těstě Vepřové na smetaně v listovém těstě

    Ingredience 1 těsto listové 400 g maso vepřové 2 mrkev 1 cibule 100 ml smetana sůl a pepř podle chuti svazek petrželka svazek pažitka dle potřeby olej na smažení 1 vejce na potření na posypání sůl hrubá na podsypání mouka Postup přípravy 1. Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi...

Hovězí maso

  • Vídeňské hovězí rolády Vídeňské hovězí rolády

    hovězí maso 6 plátků (roštěnky) hořčice dijonská 2 lžíce pepř mletý sůl špek 3 plátky (silné) cibule 3 kusy okurky kyselé 10 dekagramů mouka pšeničná hladká 3 lžíce mrkev 1 kus (velká) celer 15 dekagramů pórek 1 kus olej 6 lžic víno červené 100 mililitrů vývar 400...

  • Španělský ptáček Španělský ptáček

    Jak dlouho? Doba přípravy: 40 minut Dušení: 70 minut Počet porcí 4 Ingredience 600 g hovězího roštěnce (viz Pro dokonalý výsledek) 4 lžíce plnotučné hořčice + 1 lžíce navíc sůl a čerstvě mletý pepř 3 vejce, uvařená natvrdo asi 30 cm uzeniny...

Divočina

  • Kančí na houbách s brusinkami Kančí na houbách s brusinkami

    Pro 4 osoby potřebujeme: 800 g kančí plece, 230 ml oleje, ½ lžičky koření na zvěřinu, 3 lžíce sádla, 1 větší cibuli, 150 g čerstvých hub (nemáte-li z vlastního sběru, lze použít i žampiony), 500 g brambor, 30 g másla, brusinkový džem, 2 bobkové listy, 10 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky...

  • Bažantí prsa na rozmarýnu Bažantí prsa na rozmarýnu

    Pro 4 osoby potřebujeme: 600 g bažantích prsou, 2 lžíce oleje, snítku rozmarýnu, pepř, sůl Na špecle: 170 g hrubé mouky, 2 vejce, 90 ml mléka, 100 g másla, špetku muškátového oříšku, sůl Na omáčku:1 cibuli, 1 lžíci oleje, 2 lžíce cukru, ½ lžíce octa, 200 ml kuřecího vývaru,...

  • Kančí kýta se šípkovou omáčkou Kančí kýta se šípkovou omáčkou

    Pro 8 osob potřebujeme: 1,5 kg kančí kýty, 3 lžíce oleje, 100 g slaniny pokrájené nadrobno, 80 g hladké mouky, 1 lžičku přírodního cukru + trochu na dochucení omáčky, 3 lžíce dezertního vína, sůl podle chuti Na marinádu:1 nadrobno pokrájenou cibuli, 2 nadrobno nakrájené mrkve, 1 nadrobno...

  • Zvěřinová paštika Zvěřinová paštika

    Pro 4 osoby potřebujeme:400 g zvěřiny, 2 bobkové listy, 1 velká cibule, 200 g vepřových jater, 2–4 lžíce portského vína, 1 vejce, 100 g uzené slaniny, 100 g sádla, 4 kuličky nového koření, provensálské koření, pepř dvou barev, sůl Na pánvi podusíme maso společně s bobkovým...