Káva

Frappé

Příjemně studený našlehaný nápoj z kávy. Podává se s ledem, popřípadě s mlékem a cukrem.

Cortado

Milovníci dobré kávy se s tímto pojmem jistě už v českých restauracích setkali. Pokud je i vám cortado povědomé, přináším vysvětlení. Jedná se o španělský název pro espresso s trochou mléka.

Alžírská káva

Klasická filtrovaná káva s pravou šlehačkou, přelitá vaječným likérem, který se pozvolna mísí s kávou a padá na dno sklenky.

Turecká káva

Že by "káva s lógrem"? Správná turecká káva se připravuje v malé džezvě, plechové konvičce s dlouhým ouškem. Do džezvy dáme dvě lžičky hodně najemno namleté kávy a zalijeme studenou vodou. Nádobu zahříváme, až kávová směs přeteče skoro přes okraj. Na chvilku odstavíme a tento proces opakujeme...

Moka (Mocca) káva

Káva se připravuje na mnoho způsobů a jedním z nich je i moka. Potřebujete moka konvičku neboli Bialettcu. Do spodní části se nalije určité množství vody. Dále je v konvičce sítko, do kterého nadávkujete kávu. Nakonec přijde horní část konvičky, která se našroubuje. Pára postupně vytlačí vodu...

Irská káva

Představujete si pod tímto názvem klasického turka zalitého panákem alkoholu se šlehačkovou čepicí? Přesněji byste měli chtít nápoj o objemu 2,4 dcl, který obsahuje filtrovanou kávu s třtinovým cukrem a panáka pravé irské whisky. Vršek zdobí dva centimetry vysoká vrstva s čerstvě ušlehané smetany....

Americano

Klasické espresso doplněné horkou vodou v typickém poměru 1:5, kdy souboj vyhrává voda. Celý objem vody nesmí být přetlačován přes kávu, ale pouze doléván, jinak dostanete tekutinu, která se nedá pít.

Latte macchiato

Mezi milovníky kaváren je oblíbené a připravuje se z espressa a velkého množství našlehaného mléka. Nejprve se do vysoké sklenice lije mléko a následně espresso. Při zachování postupu, dosáhneme krásného efektu tří vrstev: mléko, káva, pěna.

Latte

Mléčná káva se připravuje z prodlouženého espressa (Lungo) a našlehaného mléka. Na povrchu je mléčná pěna, ale mnohem menší než u cappuccina. Káva se připravuje do velkého šálku. Francouzi ji nazývají caffé au lait, Australané flat white. Záleží, do kterých končin docestujete, ale vždy...

Caffé macchiato

V kavárnách se stává, že ji zaměňují s caffé latte. V překladu z italštiny znamená macchiato "skvrnitý" neboli s trochou mléka. Vždy chtějte espresso s lžící mléčné pěny, servírované v klasickém šálku. Máte-li problém se čtením italských názvů, poproste o "makijáto".
1 | 2 >>