Polévky

POLÉVKA SE SVÍTKEM

Prostá, jednoduchá a výborná polévka. Na vrchovaté lžíci másla zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme tři vrchovaté lžíce celozrnné hladké mouky a umícháme jíšku. Zalijeme ji 1 l zeleninového vývaru, osolíme, okořeníme libečkem, ochutíme lžící lahůdkového droždí a pět minut povaříme. Polévku odstavíme...

HORÁCKÁ POLÉVKA

800 g oloupaných brambor nakrájíme na kostečky a dáme vařit asi na 20 minut spolu s 30 g sušených, předem namočených hříbků, solí, majoránkou, drceným pepřem, muškátovým květem a dvěma lžícemi lahůdkového droždí do 1 a půl l vody nebo zeleninového vývaru. Ve 200 g zakysané smetany rozmícháme 5 lžic...

BORŠČ

Na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme 2 stroužky česneku, 6 červených řep, 1 velkou mrkev a menší kousek bílého zelí nastrouhaných nahrubo a společně deset minut opékáme. Přilijeme 1 litr zeleninového vývaru, bobkový list a 3 kuličky nového koření. Povaříme 20 minut, odstavíme a...

ZELNICE

Půl kila nakrájeného bílého zelí dáme do hrnce, zalijeme vodou jen tolik, aby bylo sotva ponořené, přidáme kmín a lžičku soli a vaříme půl hodiny doměkka. Rozšleháme 500 ml smetany, 500 ml podmáslí a 100 g hladké mouky, nalijeme na zelí a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme a vaříme pět...

MINESTRONE

Dokonalá polévka, alespoň podle mýho názoru ☺ Na dvou lžících olivového oleje necháme zvolna zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou malou cuketu, jeden pórek a čtyři řapíky celeru, chvíli dusíme společně a přidáme prolisovaný stroužek česneku a litr zeleninového vývaru. Vaříme...

PÓRKOVÝ KRÉM

Jeden velký pórek nakrájíme na kolečka a opékáme na dvou lžících másla dokud nezesklovatí. Přilijeme litr zeleninového vývaru, přidáme tři středně velké brambory nakrájené na kostičky, čerstvě namletý nebo tlučený pepř a vaříme doměkka asi půl hodiny. Potom polévku rozmixujeme, přilijeme kelímek...

ITALSKÁ ČOČKOVÁ POLÉVKA

Na dvou lžících másla a třech lžících olivového oleje dozlatova osmahneme velkou pokrájenou cibuli. Přidáme dvě karotky a třetinu bulvy celeru nastrouhané nahrubo a deset minut smažíme. Přidáme plechovku konzervovaných rajčat a 200 g den předem namočené scezené čočky a dvě lžíce sekané celerové...

Brokolicová polévka

Jemná krémová polévka Na dvou lžících másla zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme půl lžičky strouhaného muškátového oříšku, nakrájený košťál z brokolice a pět minut restujeme. Přisypeme růžičky brokolice, zalijeme 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany a 400 ml plnotučného mléka, osolíme, opepříme a...

POLÉVKA S ČERVENOU ČOČKOU

Na dvou lžících olivového oleje necháme změknout velkou pokrájenou cibuli, přidáme tři řapíky celeru pokrájené na kousky a deset minut mícháme a restujeme. Přisypeme 180 g vyprané červené čočky a minutu mícháme. Vlijeme 1 l zeleninového vývaru, přidáme tři pokrájená rajčata a lžičku provensálských...

MLÉČNÁ POLÉVKA SE SÝREM A KNEDLÍČKY

Obyčejná, rychlá a výborná polévka. Je dost sytá, takže nemusíte vůbec vařit druhý jídlo .) Ze dvou lžic másla a tří lžic hladké mouky umícháme světlou jíšku, přilijeme 1/2 l mléka a 1/2 l vody, žloutek, osolíme a povaříme. Odstavíme z plotny, vmícháme 150 g strouhaného sýru a hrst pažitky a/nebo...
1 | 2 >>

Grilujeme

Hermelín se švestkovou omáčkou, rozinkami a tymiánem

Příprava trvá cca 20 minut. Recept je na 4 porce. Ingredience: 4 ks Sedlčanského Hermelínu s pikantní švestkovou omáčkou (1 balení) pikantní švestková omáčka (součástí balení) nebo domácí 2 hrsti rozinek 5 snítek čerstvého tymiánu Postup: Připravte si misku, ve které smícháte...

Kuřátko v citrusovo‑pivní marinádě

Suroviny: 2 malá kuřátka, 2 lžičky soli, pepř Suroviny na marinádu: nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu, šťáva z 1 limetky, šťáva z 1 pomeranče, 2 snítky rozmarýnu, 2 červené feferonky, 4 stroužky česneku, 4 lžíce bílého vinného octa, 8 lžic olivového oleje, 0,2 l světlého piva Velkopopovický...

Klobásky na pivu

Suroviny: 920 g klobásek, 0,4 l světlého piva Velkopopovický Kozel 11, 50 g olivového oleje, mořská sůl, pepř, 100 g červené papriky, 100 g žluté papriky, 50 g jarní cibulky, 100 g cibule, 4 stroužky česneku, 100 g cherry rajčat, větší špetka čerstvého tymiánu, větší špetka čerstvého...

Vepřová krkovice s rozmarýnem

Suroviny: 800 g vepřové krkovice, 4 lžičky mořské soli, 4 snítky rozmarýnu Suroviny na marinádu: 500 ml světlého piva Velkopopovický Kozel 11, 500 ml olivového oleje, 16 stroužků česneku, 24 kuliček černého pepře, 4 lžíce dijonské hořčice, 4 lžíce rozmarýnu, 8 bobkových listů Marináda: Do misky...

Kozlův hamburger

Suroviny: 680 g mletého masa (400 g prorostlého předního hovězího, 280 g vepřové krkovice), 200 g másla, 82 g šalotky, 0,2 l světlého piva Velkopopovický Kozel 11, 4 lžičky hladkolisté petrželky, 4 lžičky worcesterské omáčky, sůl, pepř Suroviny na salsu: 80 g cherry rajčat, 4 lžíce...

Velkopopovické špízky

Suroviny: 500 g mletého masa, 200 g anglické slaniny, 80 g šalotky, 240 ml světlého piva Velkopopovický Kozel 11, 2 žemle, 2 hermelíny, 2 cibule, 4 vejce, 2 papriky, 2 lžíce strouhanky, olej, sůl, pepř Postup: Žemli namočte v pivě a smíchejte s mletým masem, na drobno nakrájeným hermelínem, žloutky...

Mladé cukety

Pro 4 osoby potřebujeme:800 g mladých cuket, 4 lžíce olivového oleje, drcený barevný pepř, sůl Na potření:2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, černý drcený pepř, sůl Mladé cukety důkladně omyjeme. Každou nakrájíme na podélné plátky silné 5–7 mm. Olej promícháme se solí a pepřem....

Hrušky s ricottou

Pro 4 osoby potřebujeme:4 zralé hrušky, 3 lžíce medu, šťávu ze 2 citronů, 1½ lžíce moučkového cukru, 2 lžíce pražených drcených oříšků, meduňku, 1 ricottu, 2 vanilkové cukry Hrušky oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, potřeme 2 lžičkami medu a dáme na rozpálený gril. Citronovou...

Mořské plody

Pro 4 osoby potřebujeme:2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 a ½ lžíce citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 450 g mořských plodů, 2 větvičky oregana, čerstvě umletý černý pepř, sůl V misce prošleháme olej s citronovou šťávou, solí a utřeným česnekem. Mořské plody propláchneme, necháme...

Hermelín s řepou

Pro 4 osoby potřebujeme: 250 g vařené červené řepy, 2 lžíce vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžičku vody, špetku hnědého cukru, 4 hermelíny na gril, 150 g polníčku, 2 lžíce lístků bylinek (rozmarýn, oregano, bazalka), 3 lžíce nasucho opražených piniových semínek, pepř, sůl Vařenou řepu...

Rychlovky

Zapečený chléb s bylinkami a sýrem

Pár ingrediencí, a na stole máte chuťovku, která ač není úplně zdravá, člověk by se po ní utloukl. Za pár minut je hotová, tak ji pojďte vyzkoušet! Ingredience: Chléb oválný bochníček 4 stroužky česneku olivový olej hrst nasekané petrželky 1 balení plátkového sýra sůl a pepř Postup: Nasekaný...

Obložený, zapečený chlebík, děsná bašta !!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY 1 bochník chleba (já použila 1/2 Šumavy), máslo (asi tak 125g), 4 stroužky česneku, sůl, pepř, salámek ( je jedno jestli měkký a nebo suchý), tvrdý sýr, vajíčko, cibule a zelenina podle chuti (já používám rajčata a papriku) POSTUP PŘÍPRAVY Chléb rozdělte na tenké...

Italská kuchyně

Plněné cukety s mletým masem a rýžovou směsí

Pro 4 osoby budete potřebovat: • 4 cukety • 400 g rajčat • 1 cibule • 1 stroužek česneku • 2 lžíce olivového oleje • 400 g mletého hovězího masa • 125 g dušené rýže • 1 lžíce tymiánu • sůl • pepř • 60 g nastrouhaného sýra • 400 ml vývaru • 4 lžíce zakysané...

Lilkové rolky

Na 4 porce: 4 lilky, 1 balení Galbani mozzarelly (125 g), 4 polévkové lžíce strouhaného parmazánu Parmigiano Reggiano D.O.P., 4 polévkové lžíce strouhanky, 3 polévkové lžíce tomatové omáčky, extra panenský olivový olej, 1 snítka bazalky, sůl a pepř dle chuti Postup: Lilky...

Zapékané lilky s parmazánem

Na 6 porcí: 2 – 3 velké lilky, 1 kg rajčatové omáčky (protlaku), ½ cibule, 3 balení Galbani mozzarelly (125 g), 300 g strouhaného parmazánu Parmigiano Reggiano D.O.P., 1 svazek bazalky, sůl, pepř a olivový olej podle chuti Postup: 1. Lilky nakrájejte na 3 – 4 milimetry...

Špagety s krevetami na rajčatech a na smetaně

Pro 4 osoby budete potřebovat: • 400 g špaget • sůl • pepř • 2 rajčata • 1 cibule• 1 stroužek česneku• 300 g krevet• 1 lžíce másla• 100 g smetany• 100 zakysané smetany• hrst hladkolisté petržele nebo jiných bylin Postup: 
1. Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu...

Jahodové překvapení se sněhovou čepicí

Budete potřebovat:  
500 g jahod, šťáva z 1 citronu, 
6 vrchovatých lžic cukru krupice, 1/2 hvězdičky badyánu, 2  kusy celé skořice (asi 1,5 cm dlouhé), 4  hřebíčky, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce vody, 3 bílky, 
špetka soli Postup:  1. Jahody...

Sicilský těstovinový mix s křupavou zeleninou a kabanosem

Pro 4 osoby
 budete potřebovat: • 400 g těstovin penne • sůl • pepř • 4 zralá rajčata • 250 g brokolice • 5 snítek bazalky • 250 g kabanosu • 1 šalotka • 2 stroužky česneku • 2 lžíce olivového oleje • 50 g piniových jader Postup: 1. Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody...

Plněný lilek s tofu a bazalkou

Pro 2 osoby budete potřebovat: 2 lilky, 3 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej podle potřeby, trocha soli, pepř podle chuti, 200 g tofu, pár snítek bazalky, 3 vejce Postup: 1. Lilky vydlabeme pomocí nože a lžíce. Část vydlabané dužiny nakrájíme na kostičky....

Focaccia

4 porce 1 kg hladké mouky asi 1/2 l mléka droždí (50 g) 6 PL olivového oleje (kvalitního, nejlépe extra virgin) asi 200 ml oliv. oleje na plech a na zakapání špetka cukru sůl olivy bez pecky (v originálu se používají černé, já osobně dávám...

Panettone

10 porcí  50g kvasnic   4 lžíce vlažné vody  600g polohrubé mouky  150g cukru špetka soli 5 vajec,  pokojové teploty 200g chladného másla,  na kostky nakrájeného kůra z vosku zbaveného citronu 250g kandovaného ovoce a citronové kůry,...